Minister Schippers in de wandelgangen van de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Zorgverleners in krimpregio's krijgen hulp

Minister Schippers wil gesprekken met zorgverleners in krimpregio's om te kijken hoe de zorg behouden kan worden in dunbevolkte gebieden, zoals delen van Zeeland, Limburg, Friesland en Groningen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister verder dat de Nederlandse Zorgautoriteit makkelijker geld moet kunnen bijleggen als de spoedeisende hulp of acute verloskunde in een gebied dreigt te verdwijnen.

Vergrijzing

"Het krimpen van de bevolking hoeft op zich geen probleem te zijn, maar het gaat vaak samen met een vergrijzing van de bevolking en dus ook een verandering van de zorg die mensen nodig hebben", zegt minister Schippers.

Kerken, ondernemers in de buurt of welzijnsorganisaties wordt gevraagd zich in te zetten voor de vergrijzende bevolking en activiteiten te ondernemen zoals valtrainingen voor ouderen en activiteiten die oudere mensen met elkaar in contact brengen.

Inventarisatie

De Tweede Kamer heeft twee jaar geleden om een oplossing voor de krimpgebieden gevraagd. CDA-Kamerlid Bruins Slot: "Dit is een stap in de goede richting, maar wat gaat dit nu in de praktijk betekenen? Monitoren, onderzoeken en netwerkbijeenkomsten zijn misschien niet genoeg."

Ook het idee om zorgverzekeraars een extra beloning te laten betalen aan huisartsen in krimpgebieden zodat zij niet vertrekken, roept vragen op. "Waarom zou een zorgverzekeraar dit doen. Dit is een gemeenschapsvoorziening waar de minister een verantwoordelijkheid voor heeft", zegt Bruins Slot.

Het RIVM en het NIVEL gaan blijvend inventariseren hoeveel zorgverleners er in krimpgebieden werkzaam zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl