Albert Maysles werd in 2014 onderscheiden door president Obama
NOS Nieuws

Documentairemaker Albert Maysles overleden

De Amerikaanse documentairemaker Albert Maysles is op 88-jarige leeftijd overleden. Maysles specialiseerde zich met zijn broer David in lange documentaires zonder voice-over.

Zijn bekendste werk is de Rolling Stones-docu Gimme Shelter, over het desastreus verlopen concert van de Britse rockband op het racecircuit Altamont in Californië. De camera's van Maysles filmden hoe een fan tijdens het optreden werd doodgestoken door Hells Angels die waren ingehuurd als bewakers.

Maysles, zoon van Joodse immigranten uit Oost-Europa, maakte in 1955 zijn eerste documentaire: een 16mm-filmpje over psychiatrische ziekenhuizen in de Sovjetunie.

Daarna werkte hij met documentairepionier Robert Drew aan de film Primary, over de Amerikaanse voorverkiezingen in 1960. Ook volgden de broers The Beatles tijdens hun eerste tour door de VS.

Op de voet gevolgd

Dankzij een nieuwe generatie lichtgewicht camera's konden de gebroeders Maysles hun hoofdpersonen met gemak op de voet volgen. Dat deden ze in 1968 letterlijk in de film Salesman, over een bijbelcolporteur.

In 1974 werden de broers genomineerd voor de Oscar voor Korte Documentaire voor hun film Christo's Valley Curtain, over een kunstproject van de Bulgaarse kunstenaar: enorme gordijnen door een canyon in de VS.

Geen vragen

Maysles bleef het liefst dicht op zijn hoofdpersonen, zonder kunstgrepen als voice-overs of interviews achteraf. "Als je een vraag stelt, dan bepaal je daarmee het antwoord", zei hij eens. "Je maakt geen film om vragen te beantwoorden, je wilt het leven laten zien zoals het is."

Ook na de dood van zijn broer in 1987 bleef Maysles films maken, tot aan zijn dood. In april komt zijn nieuwe film uit, Iris, over mode-icoon Iris Apfel. Daarna volgt nog In Transit, over de langste spoorroute van de VS.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl