Beelden van gevleugelde stieren uit het Assyrische rijk in een museum in Bagdad
NOS Nieuws

'Met vernieling van kunst steekt IS middelvinger op'

Met bulldozers zou terreurbeweging IS in Irak de ruïnestad Nimrud hebben platgewalst. Eind februari vernielden strijders van IS ook kunstschatten in Nineveh. "Met het platwalsen van de kunstschatten wil IS laten zien hoe machtig ze in de regio zijn", legt Rene Teijgeler van Heritage for Peace uit in het NOS Radio 1 Journaal.

De vernielingen maken volgens Teijgeler duidelijk wat er aan de hand is in het gebied. "Met het bestormen van de kunstschatten steekt IS een middelvinger op naar de Iraakse regering. Nu het leger een offensief is begonnen om de stad Tikrit te heroveren, wil IS zijn spierballen laten zien. Het heeft allemaal te maken met geo-politieke spanningen nu de druk op Mosul groter wordt."

"De vernielingen van de beelden hebben waarschijnlijk al veel eerder plaatsgevonden. IS heeft deze puur propagandistische video nu pas online gezet om een punt te maken", zegt Teijgeler.

Beperkte informatie

Daarnaast is het volgens Teijgeler maar de vraag of de ruïnes daadwerkelijk gesloopt zijn. "We weten eigenlijk maar heel weinig over hoe groot de schade is. De meeste berichten komen van het Iraakse ministerie van cultuur en toerisme. Bewakers hebben geen toegang meer tot het gebied. Dus de informatie is beperkt."

Volgens de Iraakse regering is in Nimrud een belangrijk deel van een 3000 jaar oud paleis vernietigd. Ook zouden twee beelden van gevleugelde stieren zijn neergehaald. Het erfgoed stamt uit het Assyrische Rijk dat duizenden jaren geleden delen van het noorden van Irak en Syrië besloeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl