Toerist of belastinginspecteur?
NOS Nieuws

Griekenland laat toeristen spioneren

De Griekse regering is van plan om toeristen in te huren om te zoeken naar belastingontduikers. Ze moeten deel uitmaken van een leger van onopvallende spionnen die aan het werk gaan voor de Griekse belastingdienst.

De toeristen moeten op video vastleggen of bijvoorbeeld nachtclubs en medische posten zich houden aan de btw-regels. Hiervoor worden niet alleen toeristen ingezet maar ook schoonmakers en studenten.

De verklikkers zouden voor korte tijd in dienst worden genomen door de Griekse belastingdienst en een basistraining krijgen voordat ze op pad worden gestuurd met opnameapparatuur. Ze krijgen geen bevoegdheden, maar het verzamelde materiaal kan wel worden gebruikt tegen de belastingontduikers.

Cultuurverandering

"Griekenland kent een cultuur van belastingontduiking", legt de Griekse regering uit. "Alleen al het nieuws dat duizenden willekeurige voorbijgangers werken voor de belastingdienst kan een cultuurverandering brengen."

Volgens de regering is dit efficiënter dan invallen, omdat die wegens geldgebrek maar nauwelijks plaatsvinden. Bovendien zouden de belastinginspecteurs het te druk hebben met kantoorwerk.

Uitgewerkte plannen

Het voorstel is onderdeel van de uitgewerkte plannen van de Griekse regering om de staatsfinanciën te verbeteren. Die maatregelen zijn nodig om van Europa de resterende 7 miljard aan steunleningen te kunnen krijgen.

De Griekse minister van Financiën Varoufakis stuurde vandaag een brief aan Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem om zijn voorstellen toe te lichten. Maandag vergadert de Eurogroep opnieuw over de problemen in Griekenland.

Crisis

Naast de belastingspionnen komt Griekenland met zes andere initiatieven. Zo moet er meer geld komen door het wegwerken van belastingachterstanden, het verkopen van online gokvergunningen en het efficiënter laten functioneren van de overheid.

Een deel van de extra inkomsten willen de Grieken gebruiken voor het aanpakken van de ‘humanitaire crisis’ in eigen land. 300.000 arme gezinnen moeten iedere maand 100 euro aan voedselsteun krijgen en iedereen moet weer worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl