De Oekraïense Nadesjda Savtsjenko op woensdag 4 maart in haar Russische cel
NOS Nieuws

Oekraïense piloot wil hongerstaking beëindigen

De Oekraïense piloot Nadesjda Savtsjenko is volgens haar advocaten onder voorwaarden bereid haar hongerstaking in een Russische gevangenis te beëindigen. Ze zou ermee willen stoppen als haar een "gebalanceerd" dieet wordt aangeboden. Oekraïense media melden dat ze alleen naar een ziekenhuis wil als ze daar wordt behandeld door Oekraïense artsen.

Savtsjenko zit al sinds juni vast in Rusland. Ze wordt ervan beschuldigd dat ze vanuit haar gevechtsvliegtuig twee Russische journalisten heeft beschoten, die daarbij om het leven kwamen. De journalisten deden verslag van de oorlog tussen het Oekraïense leger en de separatisten.

Ze begon haar hongerstaking op 13 december. In de afgelopen week ging Savtsjenko's gezondheidstoestand achteruit. De directie van de gevangenis liet gisteren weten dat Savtsjenko nu wel kippenbouillon eet.

Dieet

Haar advocaten lieten vandaag op Twitter een handgeschreven verklaring van Savtsjenko zien, waarin ze zegt dat een vette bouillon slecht voor haar is en dat ze verzoekt om gepureerde groente en fruit.

Het lot van de piloot was ook onderwerp van gesprek bij het akkoord van Minsk. Bondskanselier Merkel, president Hollande en president Porosjenko drongen er toen bij president Poetin op aan dat ze wordt vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl