NOS Voetbal

Beenhakker: situatie Stam is vreemd

Beenhakker: Stam mag nog geen vrachtwagen rijden

Het is voor Leo Beenhakker nog steeds een doorn in het oog dat voetbaltrainers zonder licentie kunnen coachen. De voorzitter van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) vindt dat "de KNVB z'n eigen opleiding verloochent".

Vooral het voorbeeld van Jaap Stam ligt onder het vergrootglas bij de CBV. De oud-international stopte door motivatieproblemen in december met de trainerscursus, maar zit nu wel - zonder licentie - op de bank bij Jong Ajax. "Een vreemde situatie", vindt Beenhakker.

"Ik begrijp het niet"

"Jongens die een grote carrière hebben gehad, mogen best speciale aandacht hebben door middel van een verkorte cursus. Maar op deze manier? Ik begrijp het niet. De reglementen zijn duidelijk, alleen worden ze niet toegepast", fronst Beenhakker op bekende wijze zijn wenkbrauwen.

Ook de aanstelling van Gérard de Nooijer (en de verleende dispensatie van de KNVB) als tijdelijke coach van FC Dordrecht zit Beenhakker dwars. "De KNVB verloochent z'n eigen reglement, licentievoorwaarden en ook de trainersopleiding."

Jaap Stam geeft instructies aan Django Warmerdam van Jong Ajax

"Veel trainers zonder werk"

"We hebben vijfhonderd gelicenseerde trainers in Nederland, waarvan een behoorlijk aantal dat zonder werk zit. Maar die trainers hebben wel aan de voorwaarden voldaan", zegt Beenhakker, die ook het voorbeeld van Michel Jansen bij FC Twente aanhaalt.

Jansen was vorig seizoen op papier de coach van de Tukkers, waar Alfred Schreuder het toen zonder diploma al min of meer voor het zeggen had.

Vrachtwagen

"Dit is geen aanval op Jaap Stam of andere coach", benadrukt Beenhakker. "We hebben allemaal ons rijbewijs, maar dat wil nog niet zeggen dat je op de vrachtwagen mag rijden. Daarvoor heb je een groot rijbewijs nodig. Dat is hier precies hetzelfde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl