Chinese zonnepanelen
NOS Nieuws

Inval om fraude importeur Chinese zonnepanelen

Op diverse plekken in Friesland zijn gisteren invallen gedaan bij een importeur van Chinese zonnepanelen door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

De importeur wordt ervan verdacht dat hij de goedkope panelen illegaal heeft ingevoerd. In totaal zou de man voor 1,2 miljoen euro invoerheffing hebben willen ontduiken.

Het is de eerste keer sinds de nieuwe regels uit 2013 dat de FIOD een importeur verdenkt van grootschalige fraude.

Nieuwe regels

Om Europese producenten van zonnepanelen te beschermen, heeft de EU besloten dat de goedkope Chinese panelen hier niet meer tegen dumpprijzen mogen worden verkocht.

Sindsdien mogen alleen Chinese bedrijven zonnepanelen leveren waarmee de EU een afspraak heeft over de minimumprijs. Zonder die afspraak betaalt het Chinese bedrijf een invoerheffing van 65 procent.

Vervalst

De Friese importeur zou die regels hebben omzeild om zo extra goedkope panelen te kunnen verkopen. Hij heeft waarschijnlijk zaken gedaan met een Chinees bedrijf dat geen afspraak heeft met de EU en dus de invoerheffing zou moeten betalen. Bovendien wilde hij net doen alsof de panelen in een ander land waren gemaakt.

De FIOD verdenkt hem ervan dat hij de panelen daarom heeft overgeladen in de vrijhavens van Taiwan en Maleisië. Hier zijn stickers, vrachtbrieven, facturen en oorsprongscertifcaten vervalst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl