NOS Nieuws

Onderkoelde ijswandelaar door kustwacht VS gered

Man van ijs gehaald

De Amerikaanse kustwacht heeft een man gered die over een bevroren meer van Detroit naar Toronto wilde lopen. Hij wandelde al meer dan een dag over het ijs en was onderkoeld.

Bemanningsleden van de kustwacht kregen de 25-jarige man gisterochtend in het vizier toen ze met een ijsbreker Lake St. Clair opvoeren. Op bijna 100 meter van de man, gingen twee reddingswerkers het ijs op om hem aan boord te halen.

Lake St. Clair heeft een oppervlakte van ruim 1000 vierkante kilometer. Het zoetwatermeer ligt tussen de Amerikaanse staat Michigan en de Canadese provincie Ontario.

Vuurtoren

"Hij zat in het beginstadium van onderkoeling", zei één van de reddingswerkers. "Het duurde erg lang voordat hij uit zijn woorden kon komen."

De man vertelde dat hij twee dagen eerder uit Detroit was vertrokken en de nacht had doorgebracht in een vuurtoren op een eilandje in het meer. Hij had een rugzak bij zich met voedsel, kleding, een slaapzak en een zeiltje.

Toen de kustwacht 'de avonturier' zag, was hij ruim 30 kilometer gevorderd. Zo'n 13 kilometer verderop was de eerste plek waar hij aan land had kunnen gaan.

De gevoelstemperatuur op het meer was - 6 graden Celsius. De man was daar niet op gekleed en had geen communicatieapparatuur bij zich.

Geluk

"Als hij daar nog een paar uur langer had doorgebracht, was het slecht met hem afgelopen", zei de reddingswerker. "Hij heeft geluk gehad dat wij er waren, want als hij zou zijn verdwaald of door het ijs zou zijn gezakt, had niemand hem gevonden."

De man, een Amerikaan, heeft niet verteld waarom hij naar Toronto wilde en waarom hij de route via het ijs had uitgekozen.

"Het gaf veel voldoening om in de praktijk te brengen wat we hebben geleerd", aldus de reddingswerker. "En om uiteindelijk iemands leven te redden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl