De spullen van de dakloze man worden in een container gegooid
NOS Nieuws

'Spullen dakloze Alkmaar terecht weggegooid'

Handhavers van de gemeente die spullen van een dakloze man in Alkmaar hebben weggegooid, hebben juist gehandeld. Dat meldt de gemeente na eigen onderzoek.

Gisteravond verscheen een filmpje op Facebook waarin te zien was dat toezichthouders spullen van de man in een vuilniswagen gooiden. De dakloze man probeert hen daarvan te weerhouden en roept tevergeefs om de politie. Er kwamen veel verontwaardigde reacties op het ingrijpen van de handhavers.

Handhavers hebben het moeilijk met een zwerver

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar zegt alle commotie te betreuren, maar wijst op "de zorgvuldigheid en de juiste achtergronden" van het ingrijpen. Volgens Bruinooge is de man bekend bij verschillende instanties, zoals de politie en ggz, en krijgt hij professionele hulp.

Deze week kregen de lokale autoriteiten een melding binnen dat de man zeker 700 kilo afval uit containers bij een winkelcentrum had verzameld, waaronder verrotte etenswaren en fietswrakken. Omdat dit afval een gevaar voor de volksgezondheid oplevert, is besloten tot ingrijpen.

Obsessief

Volgens de burgemeester zwerft de man al ruim 15 jaar rond in en rondom winkelcentrum De Mare in Alkmaar en zorgt hij daar geregeld voor overlast. Hij verzamelt niet alleen vuilnis, maar spreekt bezoekers van het winkelcentrum ook aan. "De laatste tijd wordt het verzamelen obsessiever en wordt hij steeds agressiever."

De man draagt een mes bij zich en heeft mensen daar meerdere malen mee bedreigd, aldus Bruinooge. "Ook verbaal is hij agressief." De man heeft meerdere gebiedsverboden. Hij is een paar keer bekeurd omdat hij het gebiedsverbod had geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl