Advocate Yasemin Karga met haar kantoorgenoot Peter Plasman
NOS Nieuws

'Strafeisen gangsterduo zijn buitensporig'

De strafeisen tegen Antonio Marcos van der P. en zijn vriendin Enise B. zijn volgens hun advocaten buitensporig. Het gangsterduo, dat vorig jaar een spoor van geweld door Nederland trok, hoorde vandaag 16 en 14 jaar cel tegen zich eisen. De advocaten Peter Plasman en Yasemin Karga noemden hun cliënten in hun pleidooi niet extreem gewelddadig.

De mannelijke verdachte maakte gebruik van zijn recht om een laatste woord te spreken, zijn vriendin liet die mogelijkheid onbenut. De verdachte sprak zijn waardering uit voor de manier waarop de rechtbank de zaak behandeld had. Ook zei hij dat de verklaringen van de slachtoffers "hem niet koud hadden gelaten".

Plasman haalde verklaringen van slachtoffers aan, die zeiden dat het stel zorgzaam en vriendelijk was. "Voor overvallers zijn jullie erg aardig", citeerde Plasman, die B. verdedigt. Eerder deze week vertelden slachtoffers in de rechtszaal juist dat ze tijdens de overvallen en gijzelingen doodsangsten uitstonden. Plasman wees er ook op dat zijn cliënte een blanco strafblad had en dat een eis van 14 jaar daarom veel te hoog is.

Volgens Plasmans kantoorgenoot Karga, die Van der P. bijstaat, gaat de veel gemaakte vergelijking met het Amerikaanse bankroversduo Bonnie en Clyde mank. De Amerikanen pleegden in de jaren 30 van de vorige eeuw zeker tien moorden, terwijl het Nederlandse duo geen doden op zijn geweten heeft. Ze maakten van geweld geen hobby, aldus Karga.

Rechtbanktekening van het gangsterduo

Aluminium pannetje

De advocaten verzetten zich onder meer tegen de aanklacht van poging tot doodslag. Het slachtoffer uit Meppel, dat gewond was achtergelaten in een bos bij Lelystad, is volgens hen niet in levensgevaar geweest. Karga wees erop dat "het pannetje" waarmee de vrouw was geslagen, van het relatief lichte aluminium was gemaakt.

Ook in het geval van een campinggast bij Enschede, die in zijn buik werd geschoten, zou geen sprake zijn geweest van poging tot doodslag. Van der P. schoot slechts om zichzelf te beschermen en richtte daarbij niet op de borst van het slachtoffer, zei Karga. Dat de kogel nog steeds in zijn lijf zit, zou volledige genezing niet in de weg staan.

Verder tilt het Openbaar Ministerie volgens Karga te zwaar aan de hartklachten die een vrouw uit Enschede aan haar gijzeling heeft overgehouden. Er is geen sprake van zwaar lichamelijk letsel omdat een arts heeft verklaard dat de hartfunctie zich volledig zal herstellen, aldus de advocaat. Bovendien valt niet uit te sluiten dat de vrouw ook zonder gijzeling een hartinfarct had gekregen.

Normaal leven

Volgens Karga lijdt haar cliënt onder de "excessieve media-aandacht" voor zijn zaak. Zelfs in de gevangenis heeft hij daar last van en het is volgens haar zeer de vraag of het duo na het uitzitten van de straf nog een normaal leven kan opbouwen.

Het pleidooi van de advocaat leidde volgens NOS-verslaggever Joris van de Kerkhof tot gefronste gezichten bij de slachtoffers op de tribune. Eerder deze week verklaarde een van hen juist in de rechtszaal dat de verdachten als beesten tekeer waren gegaan.

Straf accepteren

Vergeleken met zijn kantoorgenoot sprak Plasman minder verzachtend over de daden van het duo. Hij zei dat vaststaat dat er ernstige feiten zijn gepleegd en dat zijn cliënte een aanzienlijke straf zal accepteren. Wel benadrukte Plasman dat zij, nadat ze bij een inbraak was betrapt, is mishandeld. Ze voelde zich vernederd en daarover mag ze best klagen, vindt hij. Toen hij dat zei, zat B. instemmend te knikken.

Plasman spreekt tegen dat de verdachten de schuld voor het geweld bij de slachtoffers proberen te leggen. Dat is volgens hem een verkeerde interpretatie. Ze proberen alleen aan te geven dat ze wel degelijk rekening hielden met de slachtoffers en geen excessief geweld hebben gebruikt, zegt hij.

De rechtbank doet op 2 april uitspraak in de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl