De schilders vorige week bij het monumentale pand aan de Mathenesserlaan
NOS Nieuws

Gevel Angolees consulaat krijgt z'n oude kleur terug

De gemeente Rotterdam werkt samen met het consulaat van Angola aan een oplossing voor de aantasting van de monumentale gevel van het gebouw. Vorige week begonnen schilders aan het witten van de buitengevel, maar dat mag niet zomaar, omdat het consulaat in een beschermd monument zit.

Voor de opknapbeurt was geen vergunning gevraagd en bovendien werd er over kwetsbaar zandsteen heen geschilderd.

Dat was geen kwestie van kwade wil, zegt de gemeente na een gesprek met de Angolese diplomaten. "Ze hebben respect voor het cultureel erfgoed in Rotterdam en er is de bereidheid om de gevel in oude staat te herstellen."

Een expert gaat nu kijken hoe de verflaag op het kwetsbare zandsteen kan worden verwijderd. Wie voor de kosten opdraait, is nog niet afgesproken.

Ook binnenwerkzaamheden

Het consulaat wilde ook veranderingen in het pand aan de Mathenesserlaan. Voorlopig komt er volgens de gemeente alleen een nieuw tapijt en wordt er wat schilderwerk gedaan. De Angolese consul-generaal wilde bij de entree een nieuwe hal, maar volgens de woordvoerder vindt hij het plaatsen van een houten paneel ook geen slecht idee. Het consulaat zou niet van plan zijn om muren te weg te halen.

De gemeente heeft nog niet kunnen kijken of het gebouw van binnen inderdaad nog in de oude staat verkeert. "We hebben onze deskundigheid op het gebied van monumentale gebouwen aangeboden", zegt de gemeentewoordvoerder. Daar heeft het consulaat nog niet op gereageerd.

Het consulaat voor en na de verfbeurt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl