NOS Schaatsen

Kramer denkt wereldrecord nodig te hebben

Sven Kramer denkt dit weekend in Calgary een wereldrecord nodig te hebben om voor de zevende keer goud te winnen bij de WK allround.

De Fries doelt op zijn favoriete afstand: de 5.000 meter. "Het zou fantastisch zijn om hier een wereldrecord te rijden. Ik wil na de eerste dag een goede uitgangspositie hebben, dus het zal denk ik nodig zijn", verwacht Kramer.

6.02 als richttijd

Kramer bezit met 6.03,32 het wereldrecord op deze afstand. Een tijd die hij in november 2007 in dezelfde Olympic Oval realiseerde. "Ik heb geen grip op wat de anderen gaan doen, maar ik zal rond die tijd moeten gaan rijden."

Aan een superrecord onder de 6.00 minuten denkt hij nog niet. "Dat is wel heel gek, 6.02 zou wel heel mooi zijn", aldus Kramer, die ook een nieuw mondiaal record op de tien kilometer, dat hij ook bezit, in het achterhoofd heeft. "Niets is onmogelijk."​

Dat alles mogelijk is, bewees Kramer drie weken geleden bij de WK afstanden in Heerenveen. Hij zette toen de toon door op de 5.000 meter een wereldrecord (6.09,65) op een laaglandbaan te rijden. Nu lijkt Calgary aan de beurt. De enige tegenslag die Kramer tot nu toe moest verwerken was een valpartij tijdens de training.

Concurrentie

Kramers grootste concurrenten in Calgary zijn landgenoot en titelhouder Koen Verweij en de Rus Denis Joeskov. Dit trio vormde in januari - in dezelfde volgorde - ook het podium bij de EK allround in Tsjeljabinsk.

"Joeskov heeft op de 1.500 meter goede vorm laten zien met een gigantisch snelle tijd bij de WK afstanden", weet Kramer. "En Koen reed daar ook goed. In Tsjeljabinsk zat het bij de EK allround ook al dicht bij elkaar."

Douwe de Vries, Wouter olde Heuvel en Sven Kramer tijdens een training in Calgary

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl