Nieuw soort leven ontdekt

Mono Lake in Californië»
Mono Lake in Californië bertdennisonphotography / Flickr / CC / by-nc-sa

In Mono Lake, een giftig meer in Californië, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nieuw leven ontdekt. Het gaat om een soort bacterie.

In Mono Lake is normaal leven bijna niet mogelijk. Het zit vol arsenicum. De gevonden microbe heeft andere eigenschappen dan al het andere leven op aarde.

Bouwstenen

Volgens betrokkenen moeten alle leerboeken over biologie en leven herschreven worden.

Al het leven op aarde bestaat uit zes bouwstenen: koolstof, waterstof, stikstof, zuurstof, fosfor en zwavel, of het nu gaat over dieren, mensen, planten of microben. Onze hele visie op leven is gebaseerd op deze combinatie van bouwstenen. 

Oersoepen

NASA wetenschapper Felisa Wolfe Simon gaat morgen bij de NASA bekendmaken dat haar bacteriën uit het Mono Lake geen fosfor maar arsenicum als bouwsteen in het dna hebben, iets dat bij al het andere leven dat wij kennen niet bestaat.

Voor de NASA zoektocht naar leven elders in het heelal is deze vinding ook belangrijk. Want als leven niet louter afhankelijk is van de zes bouwstoffen, zoals zuurstof en waterstof, dan is de kans dat elders in het heelal levensvatbare organismen ontstaan ook waarschijnlijker geworden.

*Meer over dit nieuws kunt u zien bij Labyrint van VPRO en NTR

Morgenavond maakt NASA alle details bekend op een persconferentie die live via het internet te volgen is.

Deel deze pagina

Video

NASA ontdekt nieuw leven op aarde

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nieuw leven ontdekt. Niet ergens ver weg in het heelal, maar gewoon hier op aarde.... Het gaat om een bacteriesoort die leeft in een giftig meer in Californië.

Audio

  • Lex Runderkamp over ontdekking NASA De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nieuw leven ontdekt op aarde. Het gaat om een bacteriesoort die leeft in een... giftig meer in Californië, en van andere DNA-moleculen is gemaakt dan al het andere leven op aarde. NASA presenteert haar vondst vanavond, maar gisteren lekte het grootste nieuws al uit. NOS-verslaggever Lex Runderkamp was één van de mensen die gisteren al op de hoogte waren.
  • NASA ontdekt nieuw leven op aarde De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nieuw leven ontdekt. Niet in het heelal, maar hier op aarde. Het gaat om een... bacteriesoort die leeft in een giftig meer in Californië. Vanavond om 8 uur zal NASA de details bekend maken op een persconferentie, maar de essentie van het nieuws is al uitgelekt. John van der Oost, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit van Wageningen.

Video en Audio

  • » Veiling van kledingstukken van Madonna Video Wie graag een ketting van Madonna wil, kan volgende maand zijn slag slaan. In het Amerikaanse...22 okt 2014, 144 keer afgespeeld
  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 2515 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 12542 keer afgespeeld

Meer video en audio