Belangstellenden kijken op 5 mei naar het bevrijdingsdefilé in Wageningen
NOS Nieuws

Comité wil dat 5 mei vrije dag wordt

5 mei moet een nationale vrije dag worden. Dat staat in een advies dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei vanochtend heeft overhandigd aan staatssecretaris Van Rijn.

Bevrijdingsdag is nu wel een officiële feestdag, maar geen verplichte vrije dag. Of mensen vrij zijn op 5 mei, hangt af van hun cao of arbeidsovereenkomst. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zegt dat de dag meer betekenis krijgt als iedereen vrij is. Volgens comitévoorzitter Leemhuis-Stout kan Bevrijdingsdag dan uitgroeien tot "misschien wel de belangrijkste dag van het jaar".

Brede herdenking

In het advies gaat het comité ook in op de herdenking op 4 mei. Vorig jaar pleitten diverse organisaties er nog voor om dan alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, maar het comité is daartegen.

Ook Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies na de Tweede Wereldoorlog moeten worden herdacht, zegt Leemhuis-Stout. Ze wijst erop dat WO II voor Nederland een belangrijke motivatie was om de afgelopen decennia actief te zijn bij vredesoperaties. Daarom moeten beide categorieën slachtoffers samen worden herdacht, stelt het comité.

Hongerwinter

Wel adviseert het comité om belangrijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog een nadrukkelijkere rol te laten spelen op 4 en 5 mei. Gedoeld wordt op bijvoorbeeld de Holocaust, de Hongerwinter en de Japanse bezetting in Indië.

Staatssecretaris Van Rijn zei na de ontvangst van het advies dat hij het een sympathiek idee vindt om van 5 mei een vrije dag te maken. Maar hij wil het idee niet direct overnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl