Nadine Broersen is geblesseerd aan haar enkel
NOS Sport

Enkel zorgt voor onzekerheid bij Broersen

Vorig jaar veroverde ze de wereldtitel op de meerkamp en dus is Nadine Broersen één van de favorieten om dit weekeinde Europees kampioen te worden in Praag. Maar Broersen kende geen ideale voorbereiding. Op de Nederlandse kampioenschappen raakte ze bij het hoogspringen geblesseerd aan haar enkel.

Sinds die dag, 22 februari, heeft ze niet meer gesprongen. "Ik wil zeker meevechten voor de medailles, maar ik weet nog niet hoe mijn enkel zich houdt bij het hoogspringen", zei Broersen vorige week al.

De vraag is dus of ze het kunststukje van vorig jaar kan herhalen, toen werd ze verrassend wereldkampioen. "Ik wilde laten zien wat ik kon. Ik had wel gedroomd van een medaille, maar ik had niet gedacht dat het een gouden zou worden."

Blessure Broersen tijdens NK

Bondscoach Ronald Vetter herinnert zich dat een medaille de inzet. "We wisten dat er veel mogelijk was, het podium was vooraf zeker binnen bereik." Het eerste onderdeel - de 60 meter horden - hield Broersen goed stand. Het verschil moet ze altijd maken bij het hoogspringen. Het is haar beste en favoriete onderdeel, waar ze nu dus onzeker is of haar enkel meewerkt.

Vorig jaar steeg ze in het Poolse Sopot boven zichzelf uit. Ze sprong 1.93 meter, een Nederlandse record. "Daar had ik niet meteen aan gedacht, maar het ging zo makkelijk. Ik kon zelfs een beetje spelen in mijn aanloop."

Pokke-eind

Coach Vetter kreeg langzaam het idee dat Broersen aan iets bijzonders bezig was. Hij probeerde de details zo optimaal mogelijk te maken voor. "Slimme dingetjes regelen: zorgen dat er in restroom meteen een goede plaats is, dat er wat te eten is. Het atletenhotel was een pokke-eind rijden. Ik had besloten om niet terug te gaan in de pauze, maar ik had geregeld dat ze op twee minuten rijden bij iemand even kon slapen. Dat was een gouden greep."

Vlak voor het laatste onderdeel - de 800 meter - besloot Broersen om veilig te lopen. "Ik wilde me niet kapot lopen, maar op safe naar de wereldtitel gaan." Het lukte. Broersen werd wereldkampioen in een nieuw nationaal record.

"Op dat moment bewijs je jezelf, maar ook anderen dat je het echt kan. Ik, Nadine Broersen, kan meedoen om de medailles. Sterker: ik kan wereldkampioen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl