Spaarvarken
NOS Nieuws

Consument blijft het liefst van zijn spaargeld af

Consumenten zijn erg terughoudend bij het aanbreken van hun spaargeld. Het veilige gevoel van geld achter de hand te hebben, wint het vaak van de simpele rekensom waarbij het goedkoper blijkt om spaargeld te gebruiken, bijvoorbeeld voor het aflossen van een lening.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Financieel Gedrag & psychologische principes in de praktijk', dat vandaag wordt gepresenteerd op het jubileumcongres van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Uit het onderzoek blijkt dat 17 procent van de consumenten zowel spaargeld als een lening heeft. Drie op de vijf zeggen het spaargeld niet te willen gebruiken om de lening af te lossen, omdat ze het spaargeld achter de hand willen houden.

Vaak is het voordeliger om het spaargeld te gebruiken en daarna weer opnieuw te sparen

Gabrielle Bettonville, Nibud

"Financieel gezien is dat niet altijd verstandig, want geld lenen kost geld", zegt Gabriella Bettonville van het Nibud. "Vaak is het voordeliger om het spaargeld te gebruiken en daarna weer opnieuw te sparen, in plaats van maandelijks geld aan de aflossing van de lening te betalen."

Studieschuld

Ook ziet het Nibud dat het spaargeld niet snel wordt gebruikt om de studieschuld af te lossen. De helft van de respondenten voelt daar niet voor. Ze willen eerst meer spaargeld hebben. Een kwart zegt zelfs minstens twee keer zoveel spaargeld nodig te hebben voordat ze een studieschuld zullen aflossen.

Ook mensen die rood staan, halen niet snel geld van hun spaarrekening. "Maar liefst twee op de vijf mensen staan liever een korte periode rood, dan dat ze geld van de spaarrekening halen. De helft van alle huishoudens staat wel eens rood. Een kwart van hen zegt echt rood te moeten staan om rond te komen."

Opvallend is ook het verschil tussen hoe mensen reageren op maand- en jaarpremies. Aan de respondenten werd gevraagd bij welk bedrag ze zouden overstappen naar een andere zorgverzekering. Als de jaarpremie werd genoemd, waren de respondenten eerder geneigd over te stappen dan bij hetzelfde bedrag verdeeld over maanden.

Máxima

Het Nibud viert vandaag het 35-jarig bestaan in Utrecht. Koningin Máxima, die erevoorzitter is van het platform Wijzer in Geldzaken en zich bezighoudt met microkredieten, houdt bij het congres een toespraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl