Een platgebrand dorp in Nigeria
NOS Nieuws

Boko Haram doodt bij aanval 68 mensen

Strijders van Boko Haram hebben in een afgelegen dorp in Nigeria zeker 68 jongens en mannen gedood. Bij veel mannen hebben ze de keel doorgesneden. Ze hebben de lijken achtergelaten in de plaatselijke moskee, zeggen ooggetuigen.

De aanval in het dorp Njaba was dinsdag tijdens het ochtendgebed. Het is nu pas bekend geworden, omdat het dorp zeer afgelegen ligt, zo'n honderd kilometer ten zuidoosten van de stad Maiduguri.

"Wij vrouwen werden gespaard, maar alle mannen, ook kinderen van 12, 13 en 14 jaar, werden gedood", zei ooggetuige Aminatu Mommodu tegen persbureau Associated Press.

Vrouwen ontsnapten

De vrouwen mochten ontsnappen naar de bosjes. Na de aanval kropen ze terug naar het dorp om de dode mannen te tellen. Mannen die niet in de moskee waren, werden in hun huizen gedood.

Boko Haram-strijders zouden de laatste dagen vooral leden van één bepaalde stam hebben gedood. Het gaat om jongemannen van dezelfde etnische afkomst als militairen in het buurland Tsjaad.

"Ze dreven de mensen bijeen in de markt, en scheidden daar de Kanuris van de Shuwa-Arabieren. Ze zeiden tegen de laatsten dat hun Tsjadische stamgenoten Boko Haram aanvallen", zegt een inwoner van het dorp Kala Balge.

Wraakactie

Volgens hem trekken de islamitische strijders van dorp tot dorp en hebben ze de afgelopen week tientallen mensen vermoord en talloze huizen in brand gestoken.

De aanvallen van Boko Haram zouden een wraakactie zijn, omdat het leger van Tsjaad Nigeria helpt. Afgelopen maandag verdreven Tsjadische militairen alle Boko Haram-strijders uit de Nigeriaanse stad Dikwa, op een belangrijk kruispunt.

Daarbij hebben ze zeker honderd strijders gedood, aldus een woordvoerder van het leger.

Leider ontkomen

Volgens de president van Tsjaad is de leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, ontkomen. "Hij had geluk. Hij was in Dikwa tijdens de aanval. Hij wist te vluchten, maar ik weet waar hij is", zei president Idriss Deby.

"Hij kan zichzelf maar beter overgeven, omdat hij anders hetzelfde lot ondergaat als zijn medestrijders".

Leger Tsjaad jaagt Boko Haram op

Het leger van Tsjaad had Dikwa afgelopen maand al willen bevrijden, maar mocht dat toen niet van Nigeria. Het Nigeriaanse leger zou zelf plannen hebben gehad om het stadje aan te vallen. Maar volgens een Tsjadische militair waren de Nigeriaanse militairen maandag in geen velden of wegen te bekennen. Nigeria wordt zwaar bekritiseerd, omdat het niet in staat is de opmars van Boko Haram te stuiten.

Boko Haram heeft een gebied zo groot als België bezet en er een islamitisch kalifaat uitgeroepen. Vanwege de strijd zijn de verkiezingen in Nigeria met zes weken uitgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl