NOS Nieuws

Slechtzienden mogen voelen aan Van Gogh's creaties

  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
    Een bezoeker ruikt, om de zintuigen verder te prikkelen, aan korenaren tijdens een rondleiding
  • ANP

Het Van Gogh Museum heeft vanmiddag voor het eerst aanraaksessies voor slechtzienden gehouden. Bezoekers die problemen hebben met hun zicht, kunnen onder meer aan 3D-reproducties van schilderijen van Van Gogh voelen.

Reliëfkaarten en een maquette van het bekende schilderij De slaapkamer kunnen betast worden. De aanraaksessies, die plaatsvinden in een speciaal ingericht atelier in het Amsterdamse museum, zijn er vier keer per jaar.

Adri Hopman was vanmiddag één van de eerste bezoekers. Hij is al een aantal jaar slechtziend en was voor die tijd een groot kunstliefhebber. "Toen ik nog gewoon kon zien, ging ik regelmatig naar het museum. Inmiddels zie ik nog maar voor drie procent. De bezoekjes stopten, want je mist natuurlijk een hoop."

Complete beleving

Hij vindt het voelen aan de reproducties van grote toegevoegde waarde. "Vroeger mocht dat niet, terwijl dat nu een absolute meerwaarde heeft. Je krijgt een totaal beeld, ontdekt veel meer. De structuur, de vorm, de temperatuur van het kunstwerk. De beleving is veel completer."

Pas op dagen als deze wordt onze handicap door ziende mensen begrepen.

Adri Hopman, slechtziende kunstliefhebber

Het programma in het Van Gogh Museum is mede gefinancierd door het Oogfonds. Volgens woordvoerder Laura Raimondo hebben de gidsen een speciale training gevolgd. "Zij hebben geleerd wat voor blinden interessant is om te horen", vertelt Raimondo. "Er is extra aandacht voor het levensverhaal van Van Gogh, maar ook uitleg over de kleuren, verf en compositie van zijn werk."

Raimondo maakt de vergelijking met de schrijver van een boek. "Als een auteur iets goed omschrijft, lijkt het alsof je erbij bent. Als een gids goed uitlegt hoe een schilderij eruitziet, heb je dat ook."

Op één centimeter

Naast de verhalen van de gidsen, zijn er ook audiofragmenten waarin brieven van Van Gogh worden voorgelezen. Daarin wordt uitgelegd wat hij met de schilderijen wilde uitdrukken.

Raimondo: "De slechtzienden willen en kunnen met hun neus bovenop de kunst zitten, tot op een centimeter van het werk. Dat is soms precies de afstand waardoor mensen het kunstwerk kunnen zien."

Voor Hopman betekent de expositie meer dan alleen maar een kunstervaring. De kunstliefhebber gelooft dat de aanraaksessies een positieve invloed hebben op de beeldvorming over blinden. "Het zijn de blinden die bij de zienden de ogen openen. Pas op dagen als deze wordt onze handicap door ziende mensen begrepen. Neem maar van mij aan: wij zijn geen enge mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl