NOS Nieuws

'Dure parkeerplek is geen reden om binnenstad te mijden'

Parkeren weer duurder. Logisch of schande?

"Mensen blijven niet weg uit de binnenstad, omdat het parkeren zo duur is geworden. Ze blijven weg omdat ze de binnenstad niet aantrekkelijk genoeg vinden." Dat zegt Liane ter Maat van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Ter Maat reageert op een onderzoek van Detailhandel Nederland. Daarin staat dat parkeren opnieuw duurder is geworden met volgens de organisatie desastreuze gevolgen voor de economie in binnensteden.

Mensen willen best betalen voor een goede parkeerplek, als er maar iets te beleven valt.

Liane ter Maat, woordvoerder Vereniging Nederlandse Gemeenten

Ter Maat is het daar niet mee eens. "Parkeerplekken liggen op de dure locaties, die kosten geld. Je ziet dat mensen dat er best voor over hebben als ze dicht bij de leukste winkels mogen staan", zegt ze. "Als er niets te beleven valt, trekt zelfs gratis parkeren geen mensen." Volgens haar blijkt dat uit een onderzoek van de VNG.

Betalen per minuut

Detailhandel Nederland dringt al tijden aan op betalen per minuut en herhaalt dat pleidooi nu weer, maar die discussie is inmiddels achterhaald, stellen tegenstanders. Mobiele parkeerapps als Parkmobile, Park-Line en Yellowbrick maken dit allang mogelijk.

Onze app is al meer dan een miljoen keer gedownload. Vooral in dure steden loont het om per minuut te betalen.

Allard Hansma, woordvoerder Parkmobile

Allard Hansma, woordvoerder van Parkmobile: "We groeien hard, onze app is al een miljoen keer gedownload. Samen met de andere apps schat ik in dat 20 tot 25 procent van de automobilisten er nu gebruik van maakt en per minuut afrekent."

In een stad als Amsterdam gaat het zelfs om 60 procent, zegt hij. "Dat is logisch: hoe duurder het parkeren, hoe aantrekkelijker betalen per minuut is."

De VNG onderschrijft dit, maar stelt dat mensen ook bij betalen per minuut alleen komen als de binnenstad aantrekkelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl