NOS Schaatsen

Verweij spuit kritiek aan vooravond WK

Verweij: misschien komt er iemand bij

De kans dat Koen Verweij voor het tweede opeenvolgende jaar wereldkampioen allround wordt, is klein. Dat zegt Verweij zelf. Aan de vooravond van het toernooi in Calgary is de Nederlander vooral kritisch op zijn ploeg. En hij is al bezig met volgend seizoen. "Tuurlijk. Maar er is nog niet veel duidelijkheid."

Verweij doet vooral zijn beklag over de manier van trainen bij Corendon. "Als je naar het schema kijkt, moet het gewoon zeker anders. De hele ploeg rijdt niet goed. Daar moeten aanpassingen in gedaan worden. Wat er precies anders moet? Schema's, teamopstelling, stafopstelling."

Of het toeval is dat Verweij kritisch is op dezelfde dag dat zijn maatje Ireen Wüst denkt aan het oprichten van een eigen ploeg? Die vraag is Verweij nog niet gesteld. Maar hij zegt zijn huidige ploeg in ieder geval niet vaarwel. Ondanks de kritiek die hij heeft. En ondanks de kritiek die collega Jan Blokhuijsen al eens uitte dit seizoen richting de staf.

"Corendon gaat er alles aan doen. Ik ook. Ik wil volgend jaar heel graag goed schaatsen. En dat wil ik graag bij Corendon doen."

Coach Jan van Veen moet volgens Verweij aanblijven bij Corendon. "Wellicht komt er iemand bij", aldus Verweij. "We gaan kijken wat het beste voor mij is en voor de hele ploeg."

Ondertussen telt Verweij voor het WK in Calgary twee favorieten: Sven Kramer en Denis Joeskov. Vooral de Rus valt op de laatste weken. "Hij laat een hoog niveau zien. Hij is in topvorm. Zijn 500 meter, op dit ijs, met zijn slag... Hij rijdt op vermogen, hij benut het ijs. En op dit glij-ijs is dat in zijn voordeel."

Over zijn eigen kansen is hij duidelijk. Hij behoort niet tot de favorieten voor goud. En dat komt mede door een (te) lang off-season waarin hij niets deed. "Ik sta hier niet optimaal. Ik moet vier héle goede afstanden rijden, wil ik voor het goud gaan. Ik had liever sterker in mijn schoenen gestaan, had liever een betere voorbereiding gehad, maar dat is niet zo. Ik kom hier dan ook niet om mijn titel te verdedigen. Zo zie ik het niet. Ik kom hier om een titel te winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl