NOS Voetbal

Canada: kom maar op, Nederland!

Canada, opponent van Oranje op WK

De Canadese voetbalvrouwen verrasten in 2012 met olympisch brons. Een onbetwist hoogtepunt in de voetbalhistorie van het Noord-Amerikaanse land. Maar de focus ligt alweer op wat een volgende mijlpaal moet worden: het WK van komende zomer in eigen land.

"We deden het goed op de Spelen in Londen. Dat was geweldig", denkt bondscoach John Herdman met een brede glimlach terug aan het huzarenstukje. "Maar we moeten weer opnieuw beginnen. Wat je toen hebt gedaan, gaat drie jaar later niet meer werken."

Canada schaaft op dit moment bij het toernooi om de Cyprus Cup aan de vorm. Net als Nederland, dat op het WK in de derde groepswedstrijd de opponent zal zijn en dan ook nauwelijks geheimen kent voor Herdman. "Een van de 'dark horses' van het toernooi."

Doelpuntenmachine

"Ze hebben nu een 18-jarige bij het team", weet de coach, doelend op spits Vivianne Miedema. "Dat is een doelpuntenmachine. Ze is van wereldklasse. Dat kom je één keer in een generatie tegen en zoiets had Nederland nodig."

Herdman weet waarover hij praat, want ook Canada heeft zo'n exceptioneel talent in huis. Alleen wel eentje met inmiddels de nodige ervaring: de 31-jarige Christine Sinclair staat voor haar vierde WK. Ze staat al te popelen om aan het toernooi te beginnen. "Het wordt echt fantastisch in Canada."

Christine Sinclair scoort op de Spelen in Londen tijdens de halve finale tegen de VS

Van haar ruim 150 goals, in iets meer dan tweehonderd interlands, maakte ze er zes tijdens de Spelen in Londen, wat haar bovenaan de topscorerslijst bracht. Als beloning mocht Sinclair, in 2012 uitgeroepen tot Canadees sportvrouw van het jaar, de nationale vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie.

Als goede wijn

Herdman verwacht veel van zijn paradepaardje. "Ze is niet meer zo piep, dat klopt. Maar ze is als goede wijn, ze is gerijpt. En ze heeft niks aan snelheid ingeboet. Ze is al heel lang onze beste speelster. Als ze in vorm is, is ze amper te stoppen."

Op 11 juni treft het gastland in de derde groepswedstrijd de Oranje-formatie. Plaats van handeling is Edmonton. "Vijftigduizend gekke Canadezen, op volle sterkte. Het hele land achter ons", voorspelt Herdman. "Kom maar op, Nederland!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl