NOS Nieuws

Nationalistische propagandavideo populair in Rusland

'Ik bezette ooit Siberië'

"Ik bezette ooit Siberië. Sindsdien produceren ze daar olie, gas, aluminium en andere belangrijke dingen. Ze mogen er nu geen vrouwen meer verkopen in ruil voor dierenhuiden."

De teksten in een twee-en-een-halve-minuut durend Russisch animatiefilmpje liegen er niet om. Het filmpje verheerlijkt het imperialistische verleden van Rusland en de Sovjet-Unie, als bezetter van onder andere Siberië, de Baltische staten en Oekraïne. Het filmpje met als titel 'Ik ben een Russische Bezetter' werd zaterdag op internet gezet en is sindsdien al bijna vier miljoen keer bekeken.

Jevgeni Zjoerov

De maker is Jevgeni Zjoerov, een Russische videoblogger die bekend staat om zijn nationalistische filmpjes. Eerder maakte hij een animatie over het ongeluk met de MH17 waarin de regering in Kiev als dader werd aangewezen.

De filmpjes zijn vooral populair onder Russische nationalisten. Eén van hen is vice-premier Dimitri Rogozin, die bekend staat om zijn anti-westerse uitspraken. Toen hij "Ik ben een Russische Bezetter" retweette, werd het pas echt een hit. Rogozin heeft 496.000 volgers.

Zorg

Niet iedereen is enthousiast over de animatiefilm, laat staan over het succes. Bijvoorbeeld de president van Estland is niet zo blij met uitspraken als deze:

"Ik bezette de Baltische landen. Zij maakten toen spullen van hoogwaardige kwaliteit en auto's. In de post-Sovjettijd, als onderdeel van de EU, maken de inwoners nu de wc's schoon van hun Westerse buren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl