Jan Marijnissen is ruim 27 jaar voorzitter van de SP
NOS Nieuws

SP-gedeputeerde wil dat 'autoritaire' Marijnissen vertrekt

Jan Marijnissen moet opstappen als partijvoorzitter van de Socialistische Partij (SP). Dat vindt SP-gedeputeerde Johan van den Hout, die in een interview met NRC Handelsblad het "autoritaire" gedrag van Marijnissen hekelt. "Die man is zo autoritair, het is bij de beesten af", aldus Van den Hout.

Van den Hout is een van de twee provinciale SP-bestuurders in Nederland en vindt het tijd dat Marijnissen stopt. Marijnissen is sinds 1988, bijna 27 jaar, voorzitter van de partij. Van 1994 tot 2008 was hij partijleider, hij zat in de Tweede Kamer en haalde in 2006 voor de partij 25 zetels in het parlement.

Tegenkandidaat

Van den Hout kan het "bijzonder slecht" vinden met Marijnissen. "Hij houdt niet van kritische partijleden," zegt de gedeputeerde, die hoopt dat op het SP-congres een tegenkandidaat zich meldt.

"Die man is zo autoritair, het is bij de beesten af

Johan van den Hout - SP-gedeputeerde Brabant

Het is hoogst ongebruikelijk dat SP-politici openlijk kritiek leveren op Marijnissen. Hij wordt nog altijd gezien als de man die de SP groot heeft gemaakt. Volgens een bron in de partij "leeft de discussie wel binnen de partij", maar heeft Marijnissen ook heel veel aanzien vanwege zijn staat van dienst.

Marijnissen en partijsecretaris Van Heijningen waren onbereikbaar voor commentaar. In NRC Handelsblad zegt Van Heijningen dat "iedereen in onze partij zich beschikbaar kan stellen voor alle functies".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl