De Spaanse olijvenoogst is erg mager dit jaar
NOS Nieuws

'Hier zouden tienduizenden olijven moeten hangen'

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

Hij zoekt tussen de wat vergeelde blaadjes en pakt er dan een tak tussenuit. "Kijk, zie je deze twee olijven. Dat is alles wat deze boom dit jaar heeft opgeleverd. Eigenlijk moeten hier duizenden olijven hangen."

Diego Galindo is eigenaar van een olijvengaard in de provincie Jaén, de olijvenstreek van Spanje. Zo’n 50 procent van de wereldproductie komt hier vandaan, maar dit jaar viel de oogst weer tegen.

In Tunesië en Griekenland is nog wel aardig wat van de bomen gehaald, maar in Italië en Spanje groeide er weinig. Op zich was dat geen verrassing na de recordoogst vorig jaar. Olijfbomen rusten altijd een jaartje uit als ze het goed hebben gedaan, maar er is meer aan de hand.

Wordt de olijfolie duurder?

De oorzaak is de klimaatverandering, zegt Jean-Louis Barjol van de International Olive Council in Madrid. Het gebied waar olijven worden geproduceerd wordt steeds warmer en droger en dat is niet goed voor de olijf.

"We moeten onderzoeken hoe de olijfboom verder reageert op de verandering van het klimaat", zegt Barjol. Hij wil dat plantagehouders gaan investeren in nieuwe technologieën om in tijden van droogte watertoevoer mogelijk te maken.

"Maar veel boeren komen maar net uit de kosten", zegt Diego Galindo. Sommige boeren lieten dit jaar de de oogst die er was, hangen. Het plukken en verwerken van de olijven zou meer kosten dan opbrengen.

De olijf is alles wat we hebben.

Juan Marín, olijvenboer

Ondertussen neemt de populariteit van de olijven juist toe: de vraag verdubbelde de afgelopen twintig jaar. De productie klom maar gestaag mee en doordat de oogst ieder jaar sterk wisselt, stijgt de prijs. Een goede fles olijfolie extra virgen wordt dit jaar waarschijnlijk duurder.

  • NOS / Jessica van Spengen
    Olijvenproducent Juan Marín in het dorp Marmolejo
  • Jessica van Spengen / NOS
    De banden van de olijvenproductie van Juan Marín staan stil
  • Jessica van Spengen / NOS
    Op het terrein van de fabriek laat Marín laat hij de installaties zien
  • Jessica van Spengen / NOS
    "Eigenlijk zouden hier duizenden olijven moeten hangen", vertelt Galindo

In een dorpje verderop is Juan Marín in een blauwe overal bezig de centrifuges die olijfolie produceren uit elkaar te halen. De productie loopt normaal tot in maart. Dit jaar was het in januari al afgelopen.

Marín is afhankelijk van de olijvenindustrie, net als 80 procent van de inwoners in de regio. "De olijf is alles wat we hebben", zegt hij. Buiten op het terrein van de fabriek laat hij een installatie zien. De lopende banden waar normaal in deze tijd van het jaar nog tienduizenden kilo’s olijven overheen rollen, staan stil.

Juan maakt alles alvast klaar voor de volgende oogst. "Dat wordt hopelijk een betere. Alleen hebben we dan wel regen nodig dit jaar", zegt hij met zijn blik naar boven gericht. Hij knippert met zijn ogen, want de zon is al fel hier, begin maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl