De Britse premier Cameron
NOS Nieuws

Cameron weigert confrontatie met Labour

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Premier Cameron wil geen rechtstreeks tv-debat met Labour-leider Ed Miliband in aanloop naar de Britse verkiezingen. Cameron wil alleen een debat met zeven partijen, dat vijf weken voor de verkiezingen plaats moet vinden. Daarmee staan de andere tv-debatten twee maanden voor de verkiezingen volledig op losse schroeven.

In Groot-Brittannië strijden de grote partijen al maanden met de omroepen BBC, Sky, ITV en Channel 4 over de invulling van de debatten. De eerste insteek was om er drie te organiseren, eentje met zeven partijen, inclusief UKIP, de Liberal Democrats en de Greens, en twee rechtstreekse debatten tussen Cameron en Miliband. De drie debatten zouden op 2, 16 en 30 april plaatsvinden. De Britten gaan op 7 mei naar de stembus.

Onthutst

De andere partijen reageren onthutst op de nieuwste eis van Cameron. "Hij is een lafaard", zeggen verschillende politieke prominenten. "De Britten verdienen dit debat, ik ben bereid het op elk moment te doen", zei Miliband. "Het lijkt wel of Cameron bang is."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

10 Downing Street liet in een verklaring weten dat de debatten te kort op de verkiezingen zitten en daardoor de energie uit de verkiezingscampagne zullen halen. De Conservatieven van Cameron pleiten nu voor een debat in de laatste week van maart. Daarnaast zijn volgens de verklaring de onderhandelingen met de omroepen zeer teleurstellend verlopen, waardoor het zevenkoppige debat inclusief de premier een 'laatste aanbod' is.

Nick Clegg, de vicepremier en leider van coalitiepartner Liberal Democrats, is graag bereid de plek van de premier in te nemen in de andere debatten. "Het is niet aan één partij om de rest te vertellen wat ze moeten doen", zei Clegg.

Pleitbezorger

De Britten hebben geen lange geschiedenis in het houden van tv-debatten in de aanloop naar de verkiezingen. Vijf jaar geleden werden ze voor het eerst georganiseerd. David Cameron was toen, als oppositieleider, nog een warm pleitbezorger van de tv-debatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl