NOS Sport

Joska Le Conté leeft op met nieuwe slee

  • joskaleconte.com
    Joska Le Conté op de baan
  • ANP
    Joska Le Conté in actie op de baan in Sotsji
  • joskaleconte.com
    Joska Le Conté

Het was jarenlang de tragiek van Joska Le Conté. Ze reisde van de ene naar de andere skeleton-wedstrijd, zonder ondersteuning van de bond of van NOC*NSF. En ze eindigde steevast in de onderste regionen.

In februari was er opeens de kentering: bij de wereldbekerwedstrijd in Königssee werd Le Conté zevende, het beste Nederlandse resultaat ooit. Het geheim achter die doorbraak: een nieuwe slee. Het maakt dat Le Conté vrijdag vol ambities start bij de WK skeleton in Winterberg.

Bij de bobbaan in Sauerland lijkt de verwondering bij Le Conté nog altijd aanwezig. “Had ik eerder geweten dat een andere slee zo veel verschil zou maken, dan had ik eerder kunnen veranderen. Maar de slee is heel erg afhankelijk van de persoon. Dus een slee kan voor de ene persoon heel goed werken en voor de andere niet. Blijkbaar lag ik eerst op een slee die niet goed voor mij werkte.”

Le Conté kwam eigenlijk bij toeval terecht bij haar nieuwe slee. “Er stond nog een slee in Nederland, die terug moest naar de sleebouwer. Toen heb ik gevraagd of ik hem een keer kon proberen om te testen of het op die slee beter zou gaan.”

Het bleek wonderwel te werken. Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Königssee merkte Le Conté direct dat de slee anders aanvoelde. “De slee is flexibeler waardoor hij in de bochten beter mee beweegt. Bij de oude slee hoorde je steeds geluid. Hier ging het soepel. Ik hoorde geen geluid meer.”

Blijkbaar lag ik eerst op een slee, die niet goed voor mij werkte.

Joska Le Conté

De opluchting was groot toen Le Conté zag dat de nieuwe slee haar naar betere resultaten leidde. “Het heeft dus niet aan mij gelegen, maar aan de slee.”

Want, eerlijk is eerlijk, na jaren van meedoen in de marge twijfelde zij over haar sportieve toekomst: “Het heeft geen nut om achteraan te blijven meedoen. Ik wilde wel het gevoel hebben dat het zin heeft om door te gaan tot 2018, om mee te doen aan de Olympische Spelen. En dat gevoel is er nu.”

Het heeft geen nut om achteraan mee te blijven doen.

Joska Le Conté

Op de WK in Winterberg mikt Le Conté op een toptienklassering. Een complicatie is er wel. Ze kampt al een tijdje met een knieblessure. Die kwam vorig jaar voor het eerst opzetten en speelt haar nog steeds parten. “Het lijkt een overbelastingsblessure. Maar echt rust houden zit er niet in."

De kwetsuur weerhoudt Le Conté er niet van te starten, maar zorgt er wel voor dat ze bij de start wat tijd laat liggen. Ondanks de blessure overheerst het prettige gevoel dat met de nieuwe slee het lek boven is. “Nu ziet de toekomst er een stuk positiever uit.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl