Een proefpersoon krijgt in de National Institutes of Health Clinical Center in Maryland een ebolavaccin toegediend
NOS Nieuws

Ebola-vaccin getest in de praktijk

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Dit weekend begint in Guinee een test in de praktijk van een ebola-vaccin. Het vaccin is ontwikkeld door het Canadese Agentschap voor Openbare Gezondheid. Het vaccin wordt getest in de kustregio van het land, Basse Guinée, waar nu de meeste besmettingen optreden. In een vervolgstudie wordt binnenkort ook een tweede vaccin getest, zodra daarvan voldoende voorraad beschikbaar is.

In de kustregio in Guinee, waar ook de hoofdstad Conakry ligt, begint een fase III trial. Dat is de laatste onderzoeksfase voor een geneesmiddel of een vaccin op de markt komt. Eind 2014 is het vaccin getest op gezonde vrijwilligers in Noord-Amerika, Europa en een aantal Afrikaanse landen. Ook artsen en verpleegkundigen in Guinee hebben meegedaan aan de eerdere onderzoeken.

Ringvaccinatie

Nu gaat geprobeerd worden om de kring van contacten rond nieuwe ebola-patiënten te vaccineren. Deze ringvaccinatie is in de jaren zeventig toegepast om pokken uit te roeien. Zodra ebola wordt vastgesteld bij een patiënt worden al zijn of haar (mogelijke) contacten opgespoord.

Die worden vervolgens gevaccineerd als ze daarmee instemmen. Dat laatste is een onzekere factor. Guinee is van de drie door ebola getroffen landen het land waar hulpverleners het meest geconfronteerd worden met achterdocht en ook geweld, omdat mensen denken dat de hulpverleners juist ebola verspreiden.

Ook de artsen en verpleegkundigen die ebola bestrijden krijgen het vaccin aangeboden.

Verspreiding stoppen

De trial heeft een dubbel doel. Uit de resultaten moet blijken of het vaccin de contacten van een ebola-patiënt voldoende beschermt en of er zo een ring van beschermde mensen ontstaat rond de patiënt zodat verder verspreiding van het virus gestopt kan worden.

Als dat lukt wordt volgens de WHO een belangrijke stap gezet bij het bedwingen van de huidige uitbraak. Bovendien geeft het hoop dat een volgende uitbraak veel makkelijker ingedamd kan worden. Dan moet het virus overigens niet al te zeer veranderen.

Niet voorbij

Ook afgelopen week is het aantal nieuwe, in het laboratorium bevestigde gevallen van ebola weer gestegen. Van de 132 nieuwe gevallen deden er zich 51 in Guinee voor en 81 in Sierra Leone. Volgens de WHO speelt het toch uitvoeren van traditionele rituelen bij begrafenissen van ebola-slachtoffers daarbij een belangrijke rol. Bij die rituelen worden de lichamen van overledenen veelvuldig aangeraakt.

Het totaal aantal ebola-patiënten - inclusief de vermoedelijke gevallen - is nu opgelopen tot 24.000, van wie er 9800 overleden zijn. In het laboratorium is van 14.333 gevallen bevestigd dat het daadwerkelijk om ebola gaat.

Liberia ebola-vrij?

Liberia daarentegen heeft vandaag zijn ebola-patiënt ontslagen. De 58-jarige Beatrice Yardolo was op 18 februari in een ebola-kliniek in Monrovia opgenomen. Vandaag mocht ze van de artsen naar huis. De lerares Engels was vandaag "een van de gelukkigste mensen in de wereld".

Volgens de Liberiaanse gezondheidsautoriteiten zijn er voor zover bekend geen andere ebola-gevallen meer in het land.

Volgens de voorschriften van de WHO is Liberia officieel ebola-vrij als er vanaf vandaag 42 dagen lang geen ebola-geval meer wordt gemeld. Dat is twee keer de incubatietijd van de ziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl