NOS Nieuws

Regering Libië bestookt hoofdstad Tripoli

Vliegveld Tripoli bestookt door gevechtsvliegtuigen

Gevechtsvliegtuigen hebben een vliegveld in de Libische hoofdstad Tripoli bestookt. De straaljagers van de internationaal erkende regering raakten een open plek bij het Maitiga vliegveld en brachten volgens een veiligheidswoordvoerder op het vliegveld weinig schade toe. De luchthaven is volgens hem normaal in gebruik.

De officiële regering is uit de hoofdstad Tripoli gevlucht en zetelt sinds vorig jaar in Tobroek, bij de Egyptische grens. Tripoli is in handen van verschillende milities. Een van die milities, Libische Dageraad, heeft een regering en parlement in Tripoli geïnstalleerd.

Een regeringswoordvoerder zei dat de aanvallen op de militanten doorgaan tot Tripoli bevrijd is van de islamitische milities.

Verenigde Naties

De luchtaanvallen komen enkele uren voordat in Marokko vertegenwoordigers van de officiële regering en Libische Dageraad met elkaar praten. De gesprekken zijn door de Verenigde Naties geïnitieerd.

In een poging om weer enige controle over het land terug te krijgen, benoemde de officiële regering twee dagen geleden Khalifa Haftar tot opperbevelhebber van het leger. Tegenstanders Haftar, die ook wel de Libische Sisi wordt genoemd, zeggen dat hij niets ziet in de besprekingen die onder bemiddeling van de VN tot stand zijn gekomen.

Eerdere gespreksrondes tussen de twee partijen hebben niets opgeleverd. Sindsdien zijn de vijandigheden alleen maar verhevigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl