De vakbonden pleiten voor langere dienstverbanden
NOS Nieuws

'Economie herstelt; nu de koopkracht nog'

"Nu de economie aantrekt, is het tijd voor meer koopkracht", zegt FNV-voorzitter Ton Heerts. Hij reageert op de laatste cijfers van het CPB, dat verwacht dat de economie dit jaar harder groeit dan verwacht.

"Door meer echte banen met genoeg zekerheid, krijgen mensen meer koopkracht en durven ze ook uit te geven. Dat stimuleert de economie en creëert banen. Ook fatsoenlijke loonsverhogingen leiden tot meer koopkracht. Met name voor werknemers met een lager en modaal loon."

Heerts verwijst daarmee naar de situatie in Duitsland. "Daar begrijpen werkgevers dat een fatsoenlijke loonsverhoging nodig is. Nu de Nederlandse werkgevers nog. Minister Dijsselbloem moet in Europa vol inzetten op het investeringsplan van Juncker. Zo krijgt de economie een boost en daarmee groeit het aantal banen."

Op de schop

Ook het CNV onderstreept het belang van herstel van de arbeidsmarkt. "Voor een structureel beter functionerende arbeidsmarkt moet het belastingstelsel op de schop", zegt CNV-voorzitter Limmen. "Zorg dat werk weer gaat lonen, zorg dat mensen meer geld overhouden in hun portemonnee, dat helpt de werkgelegenheid structureel vooruit."

Limmen noemt de toename van het aantal flexwerkers een bedreiging voor de arbeidsmarkt. Betere scholing kan een oplossing zijn, zegt hij. "Door scholing maak je werknemers beter en breder inzetbaar. Als vaste werknemers breder en flexibeler inzetbaar zijn, hoeft er niet zoveel gebruik van flexwerkers te worden gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl