Een Oekraïense militair op een tank die op de rebellen zou zijn veroverd
NOS Nieuws

Oekraïne breidt leger uit naar kwart miljoen

Het Oekraïense parlement heeft ingestemd met een aanzienlijke uitbreiding van het leger. Nu telt het leger ruim 200.000 dienstplichtigen en dat moeten er 250.000 worden. Een meerderheid in het parlement in Kiev stemde voor het wetsvoorstel van president Porosjenko.

De wet is aangenomen nu volgens het akkoord van Minsk een wapenstilstand van kracht is met de separatisten in het oosten van Oekraïne. De woordvoerder van het leger in Kiev beschuldigt de rebellen niettemin van voortdurende schendingen van het bestand, dat sinds half februari van kracht is. Bij gevechten in het afgelopen etmaal is volgens hem één militair gesneuveld.

Voor het bestand inging, werden verscheidene mobilisaties afgekondigd om het leger op sterkte te brengen. Veel Oekraïeners proberen zich te onttrekken aan de dienstplicht, bijvoorbeeld door het land te verlaten. Onder de bevolking is nauwelijks animo om tegen de rebellen te vechten.

Beschuldigingen

De regering beschuldigt de rebellen ervan dat ze de wapenstilstand benutten om hun posities te versterken in de buurt van de havenstad Marioepol aan de Zwarte Zee.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Sjkirjak hebben besprekingen met de rebellen geen zin: "Ze trekken hun zware wapens niet terug, ze houden zich niet aan het bestand en ze versterken hun strijdkrachten in het zuiden van regio Donetsk, bij Marioepol".

Oekraïne houdt zich naar eigen zeggen wel aan de in Minsk gemaakte afspraak om de zware wapens terug te trekken. Een onafhankelijke bevestiging daarvan is er niet. Een legerwoordvoerder zei dat vandaag houwitsers uit het oorlogsgebied zijn teruggetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl