Miljoenen eieren kregen een verkeerd predicaat
NOS Nieuws

OM eist hoge boetes voor eierfraude

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een eierbroederij uit Gelderland en drie pluimveehouders boetes geëist tot 150.000 euro. De bedrijven fraudeerden tussen 2009 en 2011 op grote schaal met eieren.

De vijf betrokken directeuren moeten als het aan justitie ligt werkstraffen tot 240 uur en voorwaardelijke celstraffen tot acht maanden krijgen. Het geld dat ze verdienden met de fraude moeten ze wat de officier van justitie betreft terugbetalen.

Fraude

Door de fraude kregen miljoenen eieren ten onrechte het predicaat scharrelei of vrije uitloop-ei. In de winkel leveren deze veel meer op dan gewone eieren. Het onderzoek naar de frauderende bedrijven werd vorig jaar afgerond. Deze week moesten ze voor de rechter verschijnen.

Volgens het OM hielden de drie pluimveebedrijven meer kippen dan eigenlijk mocht om voor bijvoorbeeld het scharrelei-predicaat in aanmerking te komen. De broederij maakte dat mogelijk door te rommelen met facturen. In de boekhouding stonden tienduizenden kippen minder dan daadwerkelijk aan de bedrijven werden geleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl