Woekerpolissen
NOS Nieuws

Staatscommissie: verzekeraars in de knel

De verzekeringssector staat onder druk. De financiële crisis, de woekerpolisaffaire en meer concurrentie van banken hebben gezorgd voor minder schade- en levensverzekeringen. Ook de lage rente kost de verzekeraars geld en de krimp van omzet en winst houdt nog wel even aan. Dat schrijft de Commissie Verzekeraars in haar rapport 'Nieuw leven voor verzekeraars' over de verzekeringssector.

De komende jaren zullen er minder verzekeraars zijn en die zullen ook kleiner zijn. De werkgelegenheid zal nog verder afnemen. In de verzekeringssector is in de voorbije tien jaar één op de vijf banen verdwenen. Er werken nu nog ongeveer 50.000 mensen. Tien jaar geleden waren dat er nog 64.000. Met de dienstverlenende sector eromheen, zoals advocaten en notarissen, is de werkgelegenheid nog groter.

De krimp moet verzekeraars aanzetten tot andere markten, innovatie en flexibeler producten. De Commissie wijst op pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp'ers.

Woekerpolissen

De aanslepende en kostbare woekerpolissen, de affaire met beleggingsverzekeringen, hoeven volgens de Commissie geen blok aan het been te zijn. Verzekeraars kunnen de claimrisico's verzekeren.

De onafhankelijke Staatscommissie heeft in opdracht van de Tweede Kamer de verzekeraars onder de loep genomen en onderzocht de mogelijke belemmeringen en kansen voor de sector.

De Commissie telde vier leden en werd geleid door de econoom Casper de Vries. De andere drie leden waren hoogleraar Dick Schoenmaker, oud Aegon-topman Jos Streppel en Ben Verhoeven van het ministerie van Financiën.

Prullenbak

"Het rapport kan wat ons betreft zo de prullenbak in" zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. "Het is een eenzijdig, onevenwichtig rapport dat de belangen van verzekeraars dient, en niet die van consumenten."

De Consumentenbond struikelt vooral over de conclusies over de woekerpolisaffaire. "De Commissie stelt terecht vast dat de affaire het vertrouwen van consumenten zwaar heeft beschadigd, maar schildert gedupeerden af die hun recht halen af als een bedreiging voor verzekeraars en andere polishouders. Dat is de wereld op z'n kop."

Ook advocaat Adriaan de Gier van woekerpolisclaimorganisatie Wakkerpolis en Pieter Leijsen van Woekerpolisproces laten zich in gelijkaardige bewoordingen uit. "Alleen al de samenstelling van de commissie verklaart een en ander: daar is het al fout gegaan", zegt De Gier.

Het Verbond van Verzekeraars, de koepelorganisatie, onderschrijft de aanbevelingen in grote lijnen en vindt het rapport een goede basis voor overleg met overheid en toezichthouders over de toekomst van de sector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl