De militant Kim Ki-jong, die vanochtend de Amerikaanse ambassadeur in Seoul aanviel

N-Korea juicht aanval op Amerikaanse diplomaat toe

De regering van Noord-Korea zegt dat de Amerikaanse ambassadeur in Seoul zijn verdiende loon heeft gekregen toen een man hem vanochtend meerdere messteken toediende. De autoriteiten in de marxistische staat juichen de aanval toe wegens de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Ambassadeur Mark Lippert (42) werd tijdens een ontbijtvergadering aangevallen door een Koreaanse nationalist, die leuzen riep over de hereniging van Noord- en Zuid-Korea. Met een fruitmes viel hij Lippert aan. De man ging ook tekeer tegen de militaire samenwerking tussen Seoul en de VS.

Na een behandeling in het ziekenhuis twitterde de ambassadeur aan zijn vrouw en zoon dat hij het goed maakt. De artsen hebben onder meer een wond van 11 centimeter in zijn gezicht gehecht. In totaal kreeg hij tachtig hechtingen.

President Obama heeft gebeld met de ambassadeur om hem een voorspoedig herstel toe te wensen.

De aanvaller is de 55-jarige Kim Ki-jong, die in Zuid-Korea bekendstaat als een militante activist. Hij is vastgezet en de autoriteiten gaan na of hij banden heeft met het bewind in Pyongyang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl