NOS Nieuws

Indonesië wil ter dood veroordeelden niet ruilen

Indonesië executies

De Indonesische regering heeft een Australisch voorstel om gevangenen te ruilen afgewezen. De Australische minister Julie Bishop had een ruil voorgesteld om zo de executie van twee van haar landgenoten te voorkomen.

In ruil voor de Australiërs Andrew Chan en Myuran Sukumaran wilde Bishop drie gedetineerde Indonesiërs in Australië naar huis sturen. De minister opperde de ruil in een gesprek met haar Indonesische collega Marsudi.

Die beloofde het voorstel te bespreken met president Widodo, maar volgens persbureau Reuters stelt Indonesië dat er geen wettelijke basis is voor een gevangenenruil. De Indonesische president zei eerder dat hij de Australische en andere buitenlandse gevangenen geen gratie zal verlenen.

Familieleden

Chan en Sukumaran werden in 2005 ter dood veroordeeld voor drugssmokkel. Ze zijn inmiddels overgebracht naar een gevangenis waar de executies moeten worden voltrokken. Dat zal op zijn vroegst maandag gebeuren, omdat er drie dagen moeten zitten tussen de aankondiging en de uitvoering van de doodstraf.

Tijdens hun overbrenging ging een Indonesische commissaris met de Australiërs op de foto. Australië is daar woedend over en heeft in Jakarta een klacht ingediend.

Familieleden van de Australiërs zijn in Indonesië aangekomen om hen in de gevangenis te bezoeken. Het is nog niet bekend wanneer die laatste ontmoeting zal plaatsvinden.

Nederlander

In januari werd de Nederlander Ang Kiem Soei gefusilleerd, ondanks zware diplomatieke druk. Hij was ter dood veroordeeld voor betrokkenheid bij de productie van xtc.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl