Parkeergarage De Kamp in Haarlem
NOS Nieuws

Parkeertarieven stijgen, maar minder snel

Parkeren is de afgelopen tijd opnieuw duurder geworden, maar de prijsstijging vlakt af. Dit blijkt uit de Nationale Parkeertest van Detailhandel Nederland.

Zo'n 40 procent van de gemeenten heeft het parkeertarief op straat dit jaar verhoogd. Gemiddeld ging het om een prijsstijging van 6 procent. Uitschieter is Haarlem, waar de verhoging in het centrum 20 procent was.

Ook parkeergarages werden duurder. De Q-Park-garage aan de Gedempte Gracht in Den Haag spande de kroon met een prijsstijging van 27 procent.

Verlaagd

Jildau Schuilenburg van de detailhandelsorganisatie: "Vorig jaar gingen de tarieven in parkeergarages gemiddeld 5 procent omhoog, nu is dat 2 procent. Gemeenten en exploitanten lijken zich meer bewust van de gevolgen van hoge parkeertarieven op het bezoek aan binnensteden."

Terwijl de afgelopen vijf jaar de tarieven stegen, stonden parkeergarages soms leeg, zegt Schuilenberg. "Het is onvoorstelbaar dat er nog steeds gemeenten en bedrijven zijn die de prijzen verhogen." Schuilenberg vindt dat "juist in deze zware tijden voor winkels" een tariefsverlaging gepaster is.

Dat laatste komt trouwens ook voor. Apeldoorn en Zoetermeer hebben de tarieven dit jaar verlaagd, met respectievelijk 3 en 2 procent.

Detailhandel Nederland geeft waarschuwing

Overbodig

Tussen 2010 en 2015 zijn de kosten voor parkeren in Eindhoven het meest gestegen, namelijk 70 procent. In Haarlem gingen de tarieven in die periode met 53 procent omhoog, in Nijmegen met 50 procent en in Assen met 45 procent.

De gemeente Haarlem zegt in een schriftelijke reactie "de leefbaarheid in de stad te willen bevorderen door parkeren op straat te ontmoedigen en mensen juist in parkeergarages te laten parkeren. Daar is ruimte voor."

Detailhandel Nederland dringt al tijden aan op betalen per minuut en herhaalt dat pleidooi nu weer. "Dat doen we samen met de ANWB, Horeca Nederland en de PvdA. Wij willen dat de consument betaalt voor de daadwerkelijke parkeertijd. Slechts eenvijfde van de parkeergarages hanteert nog steeds een tijdseenheid van 60 minuten. Dus wie 62 minuten parkeert, betaalt 120 minuten."

Maar een wetsvoorstel van de PvdA dat uitgaat van betalen per minuut, stuit op weerstand. Tegenstanders stellen dat technologische ontwikkelingen, het betalen met een app op de mobiele telefoon, zo'n wet al op korte termijn overbodig maken.

Groningen

Dat is geen excuus, vindt Schuilenberg. "Nog maar 14 procent van de Nederlanders gebruikt de app om af te rekenen. Alleen zij betalen voor de echte parkeertijd, 86 procent betaalt nog ouderwets."

De Damsterdiepgarage in Groningen is volgens de parkeertest de beste parkeergarage van Nederland. De parkeerkosten zijn laag en de garage is goed onderhouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl