NOS Sport

Olympische focus op de Holland Acht

Lücken: in de achten valt meer te halen

Na de teleurstellend verlopen WK in eigen land met slechts één medaille - weliswaar een gouden, maar in een niet-olympische klasse - gooit de roeibond het over een andere boeg. "Als we mee willen doen in Rio, moeten we focussen", kijkt Hessel Evertse, technisch directeur van de KNRB, richting Olympische Spelen.

Ofwel: je doet het goed of je doet het niet. En dat betekent Voor de 'zware heren' dat één boot de prioriteit krijgt: de Holland Acht. De vier-zonder wordt zonder pardon opgeofferd, hoewel die in 2013 nog wereldkampioen werd. In Amsterdam haalden Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Mechiel Versluis en Robert Lücken het WK-podium net niet.

Hetzelfde kwartet roeiers vormt nu de basis voor de nieuwe Holland Acht. "We deden het zeker niet slecht", vindt ook slagman Lücken. "Maar we willen natuurlijk goud pakken en internationaal is het vierenveld bijzonder sterk. In de achten ook wel, maar daar valt wel meer te halen, zeker met de groep die wij nu hebben."

Superhomogeen

"Er zit een hele goede sfeer in de groep", meent Lücken. "Dat was de voorgaande jaren wel anders. Er was altijd gezeur, gezeik, gerommel. Maar nu is het superhomogeen."

Zestien mannen strijden voor een plekje in de Holland Acht, het koningsnummer in het roeien. "We moeten natuurlijk eerst wedstrijden varen om te weten waar we staan", beaamt bondscoach Mark Emke. "Maar ik heb het idee dat we een heel goede groep hebben en dat het hard kan gaan."

De droom is om in de voetsporen te treden van de legendarische Holland Acht, die in 1996 de olympische titel veroverde in Atlanta. Nog anderhalf jaar heeft de huidige generatie de tijd om opnieuw een winnende boot in het water te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl