Uitzicht over Charleroi (niet gemaakt door Troilo)
NOS Nieuws

World Press Photo trekt omstreden prijs toch in

World Press Photo trekt toch een omstreden prijs in voor de Italiaanse fotograaf Giovanni Troilo. Die kreeg de eerste prijs in de categorie 'Hedendaagse kwesties' voor een serie over de Belgische stad Charleroi. De serie La Ville Noir moet een indruk geven van het dagelijks leven in de stad.

Maar de burgemeester had bezwaar gemaakt tegen de prijs, omdat de serie geënsceneerde foto's zou bevatten. De burgemeester noemde de foto's "een vervalsing van de werkelijkheid" en "nadelig voor de stad".

Regels

De organisatie wilde eerst niet op de bezwaren ingaan. Nu zegt World Press Photo nieuwe informatie te hebben gekregen. Een van de foto's was niet genomen in Charleroi, maar in de Brusselse voorstad Molenbeek. Daarmee heeft Troilo de regels van de prestigieuze fotowedstrijd overtreden.

"Dit is duidelijk een geval van misleidende informatie", zegt directeur Lars Boering. "We kijken nu anders naar dit verhaal. Er is een regel overtreden, en daarmee is een grens overschreden."

De eerste prijs gaat nu naar tweede-prijswinnaar Giulio di Sturco, ook een Italiaan, voor zijn serie Chollywood, over het maken van een Chinese tv-serie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl