FIFA-officials moeten anti-witwaswet vrezen
In het onderzoek naar corruptie door FIFA-officials wil de FBI gebruiken maken van een anti-witwaswet, zo vertellen betrokkenen aan de NOS.
Al enkele jaren probeert de Amerikaanse federale recherche belastende informatie te verzamelen over officials van de wereldvoetbalbond. Lang werd er vanuit gegaan dat de FBI van plan was de officials te betrappen op overtreding van de anti-corruptiewet. "Die wet richt zich voornamelijk op bedrijven en er wordt vaak geschikt." zegt anti-corruptiedeskundige Thomas Fox.
"De anti-witwaswet is veel strenger en treft niet alleen de omkoper, maar ook de omgekochte. Bovendien richt die wet zich meer op individuen en zijn er veel hogere celstraffen mogelijk, tot aan tien jaar."
Belangrijke getuige
De Amerikaan Chuck Blazer, jarenlang lid van de FIFA-familie en nu getuige van de FBI, is een belangrijke pion in het onderzoek. Hij werd door de FBI gedwongen om met een verborgen microfoon gesprekken te voeren met andere hoge officials. De FBI hoopte op die manier belastende informatie te verzamelen over FIFA-bestuursleden.
Ook Blazers' oud-medewerker Mel Brennan sprak met de agenten. "Elk lid van het dagelijks bestuur van de FIFA zit in angst, sinds bekend werd dat Chuck een informant bleek te zijn. En Sepp Blatter moet zich grote zorgen maken. Dit is een aanval op meerdere fronten."
Al eerder toonde de Amerikaanse justitie aan dat de wet ook geldt voor buitenlanders. Zo werden in een corruptiezaak rond de Venezolaanse bank BANDES celstraffen uitgedeeld. "Het gaat om dollars. Niemand, ook als je buitenlander bent, mag met Amerikaanse dollars rotzooien," legt Fox uit.
"Als een deel van het geld via een Amerikaanse bank wordt overgemaakt, heb je al een probleem met justitie. Ook als er een e-mail over wordt verzonden via een bedrijf uit de Verenigde Staten. En ook als je reist via Amerika."
De FBI wil niet reageren op de bevindingen van de NOS: "Het is beleid van de FBI dat wij nooit bevestigen of ontkennen dat er onderzoeken zijn. Dit doen we om de onafhankelijkheid van het onderzoek en de reputatie van betrokkenen te beschermen."