NOS Nieuws

Jihadisten-theater populair in België

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

Een toneelstuk voor scholieren over Syrië-gangers is razend populair in België. Tientallen scholen hebben kaarten besteld, ruim 10.000 leerlingen gaan het stuk de komende maanden bekijken. Dat is veel meer dan voorzien.

Djihad le spectacle gaat over drie jongeren uit Brussel die naar Syrië gaan om te vechten. Met veel humor wordt op het toneel duidelijk gemaakt hoe gevaarlijk dat is. Ook waarom de jihadisten afreizen, komt uitgebreid aan bod.

'Je moet erover praten en erom kunnen lachen'

"Je móet erover praten en erom kunnen lachen", zegt regisseur Ismaël Saidi. "Veel moslimjongeren worstelen ermee, maar kunnen niets met hun gevoelens. Theater helpt om het bespreekbaar te maken. Wij spreken hun taal."

De Franstalige voorstelling is vorige maand in première gegaan. Minister Joëlle Milquet van Onderwijs en Cultuur heeft extra voorstellingen besteld zodat nog meer scholieren het stuk kunnen zien. Na elke voorstelling is er een discussie met de toeschouwers.

Meer kansen

Er is ook interesse uit Nederland. Een theaterbureau uit Amsterdam wil het stuk bewerken. "Ook in Nederland is het een taboe, er wordt op scholen nauwelijks over gepraat", zegt Dirk Heeres van het Amsterdamse EB Theater. "Veel scholen hebben interesse getoond in een Nederlandse versie van het stuk."

België kent relatief het hoogste aantal Syrië-gangers van Europa. Net als in Nederland lukt het de overheid nauwelijks de stroom te stoppen.

"Veel jongeren in achterstandswijken hebben geen enkel perspectief", zegt regisseur Saidi, die zelf moslim is. "Ze belanden in de armen van radicalen. Die jongeren moeten meer kansen krijgen. Tegelijkertijd moet de moslimgemeenschap zich ook openstellen. We zonderen ons te veel af van de samenleving. Ook dat willen we met dit theaterstuk doorbreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl