De gevonden kaak
NOS Nieuws

Mens 500.000 jaar ouder dan gedacht

De menselijke soort blijkt veel ouder dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoekers hebben in Ethiopië resten gevonden van een menselijke voorouder die zo’n 2,8 miljoen jaar oud zijn, schrijven ze in de vakbladen Nature en Science. Dat is een half miljoen jaar ouder dan tot nu kon worden aangetoond.

Het gaat om een kaakbot met vijf tanden dat in 2013 werd gevonden. De onderzoekers konden de leeftijd van de vondst bepalen door de sedimentlagen waarin het werd aangetroffen te dateren.

“Hoewel we er uitgebreid naar zoeken, gebeurt het zelden dat je fossielen van het geslacht Homo vindt die ouder zijn dan 2 miljoen jaar”, zegt de leider van het onderzoek. “Om iets te vinden dat licht werpt op onze vroegste evolutie is bijzonder opwindend.”

Mengvorm

De kaak lijkt afkomstig van een mengvorm tussen aap en oermens. De tanden zijn menselijk, maar de vorm van de kaak lijkt meer op die van de Australopithecus, een voorouder waar het fossiel Lucy de bekendste van is. De Australopithecus liep net als de mens rechtop, maar had de hersencapaciteit van een aap.

Ook de leeftijd en vindplaats van de kaak duiden op een relatie met de Australopithecus: Lucy werd in de buurt gevonden en is ‘slechts’ 200.000 jaar ouder.

De kaak werd in de Ethiopische regio Afar gevonden

Klimaatveranderingen

De onderzoekers willen niet speculeren over wat voor soort het precies gaat, omdat ze maar zo weinig resten hebben. Misschien gaat het om een oude voorganger van de mens, Homo habilis, maar het kan ook zijn dat het een tot nu toe onbekende oermens was.

In de buurt van het fossiel zijn ook resten gevonden van prehistorische antilopen, olifanten, nijlpaarden en vissen. De onderzoekers denken dan ook dat de mensensoort leefde in grasland met struikgewas en moerassen of riviertjes.

Er zijn aanwijzingen dat de ondergang van de Australopithecus en de opkomst van de mens samenhingen met klimaatveranderingen in het gebied; de mens wist zich beter aan te passen toen de bossen verdwenen. Deze vondst lijkt aan te sluiten bij die theorie, maar de onderzoekers hopen meer resten te vinden om definitief duidelijkheid te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl