Chun Li (l), rechterhand van de nieuwe eigenaar Hui Wang, samen met Maarten Fontein (m)
NOS Voetbal

'Geen zin om loopjongen te zijn'

Maarten Fontein deed er de afgelopen maanden alles aan om de overname van ADO Den Haag, door de Chinees Wang Hui, tot een goed einde te brengen. Dat lukte, maar nu stapt hij zelf per direct op. "Ik hoorde gisteren vanuit China de voorwaarden en mijn rol in het geheel", legt Fontein uit.

"Het liep uiteindelijk allemaal zo voorspoedig", blikt Fontein terug op de overname van ADO Den Haag. "Ik heb alles begeleid en er steeds voor gezorgd dat de partijen bij elkaar bleven."

Tot zijn verbazing kreeg hij dinsdag opeens bericht uit China. "Daaruit werd duidelijk dat United Vansen (het bedrijf van eigenaar Wang Hui, red.) de club vanuit China wil gaan besturen. Daar is nooit eerder over gesproken. Bovendien word ik van algemeen directeur gedegradeerd tot een soort loopjongen."

Op wedstrijddagen moet ik als eerste in het stadion zijn en als laatste vertrekken.

Maarten Fontein

Vooral de eisen die United Vansen aan Fontein stelde, waren op zijn zachtst gezegd vreemd te noemen. "Er werd van mij verwacht dat ik op wedstrijddagen als eerste aanwezig ben en als laatste weer vertrek. Daar komt bij dat ik geen enkele verantwoordelijkheid heb voor het technische beleid, maar ADO wel naar plek vijf in de eredivisie moet zien te krijgen volgend seizoen", lacht Fontein. "Ik heb alle beleidsplannen geschreven. Die kun je niet opeens gaan veranderen. United Vansen wil ADO op een Chinese manier gaan leiden, maar dat gaat niet werken."

Jan-Hermen de Bruijn, hoofdredacteur van voetbalmagazine ELF en ADO-kenner, kan zich niet zo vinden in de woorden van Fontein. "Bij ADO is het heel normaal dat een algemeen directeur niet betrokken is bij het technische beleid. Ook is het vanuit Chinees oogpunt volgens mij niet zo gek dat ze op wedstrijddagen graag willen dat Fontein aanwezig is op de club", zegt De Bruijn die zelf ook veel contact met de Chinezen van United Vansen had. "Ik heb ook geen moment het idee gehad dat de nieuwe eigenaar de club vanuit China wil besturen. Zij willen juist leren. Leren hoe het er aan toe gaat bij een Europese club."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl