NOS Nieuws

Zeker 24 doden bij mijnramp Oekraïne

Onduidelijkheid over dodental mijnramp Oekraïne

Zeker 24 mijnwerkers zijn omgekomen bij een explosie in de Zasjadko-mijn in de buurt van Donetsk. Dat hebben de autoriteiten in Donetsk bekendgemaakt. Negen mensen worden nog vermist.

Over het aantal slachtoffers bestaat veel onduidelijkheid. Volgens de persbureaus Reuters en Interfax zijn alle 33 kompels omgekomen. Eerder meldde Kiev een dodental van 32, maar dat aantal werd later weer ingetrokken.

Gisterochtend werd het lichaam van de eerste mijnwerker geborgen. Later op de dag zei een woordvoerder van de rebellen dat er nog 23 lichamen waren gevonden. Zeker 14 mensen zijn gewond.

Op het moment van de explosie waren er voor zover bekend 230 mijnwerkers onder de grond. De meeste mensen konden snel worden geëvacueerd. Met de 9 nog vermiste kompels is geen contact.

Methaangas

De ontploffing van vandaag is veroorzaakt door methaangas en heeft niets te maken met de gevechten aan de frontlinie tussen het Oekraïense leger en de separatisten, zegt een woordvoerder van de mijn.

De Zasjadko-mijn ligt in gebied dat in handen is van de opstandelingen. Het staakt-het-vuren dat in het gebied van kracht is wordt volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid redelijk gerespecteerd.

Beelden bij de kolenmijn

Een Nederlandse journalist ter plaatse spreekt van een chaotische situatie. Hij heeft zelf geen enkel lichaam gezien. Oekraïense mijnen gelden als de meest onveilige ter wereld, er gebeuren regelmatig ongelukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl