Onderhandelaars Kerry en Zarif in Montreux
NOS Nieuws

Iran,VS praten op 15 maart verder

Zowel de VS als Iran rapporteert dat er in de laatste gespreksronde over het Iraanse nucleaire programma enige vooruitgang is geboekt. Maar de weg naar een akkoord is nog lang en vol uitdagingen, benadrukte de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif in het Zwitserse Montreux.

Zarif sprak met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry af dat ze elkaar op 15 maart opnieuw treffen voor de volgende gespreksronde.

De bewindslieden hebben zich ten doel gesteld eind deze maand een akkoord te sluiten, waarin Iran instemt met een beperking van het atoomprogramma in ruil voor een verlichting van de westerse economische sancties. Eind juni moeten de details zijn geregeld.

Energie

Het Westen verdenkt Iran ervan heimelijk te werken aan een kernwapen; Teheran zegt dat het atoomprogramma bedoeld is om energie op te wekken.

De Israëlische premier Netanyahu waarschuwde gisteren in het Amerikaanse Congres tegen een deal met Iran. "Het grootste gevaar dat onze wereld bedreigt is een huwelijk tussen de militante islam en kernwapens", zei de premier, die op uitnodiging van de Republikeinen de VS bezocht.

President Obama is juist voorstander van het overleg met Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl