José van Dijck tijdens een symposium
NOS Nieuws

KNAW krijgt na twee eeuwen vrouw aan het roer

José van Dijck wordt de nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is voor het eerst sinds de oprichting van de organisatie in 1808 dat er een vrouw aan de leiding komt.

De 54-jarige Van Dijck is hoogleraar vergelijkende mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar sociale media, digitale cultuur en mediatechnologieën. Eerder was ze universitair docent journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Eervol

De selectiecommissie van de KNAW noemt haar iemand met internationaal aanzien, passie voor de wetenschap en een sprankelende overtuigingskracht. In een reactie noemt Van Dijck haar benoeming een enorme eer.

Minister Bussemaker noemt de benoeming goed nieuws voor de wetenschap. "José van Dijck is een gerenommeerd wetenschapper met een indrukwekkende staat van dienst. Wat mij persoonlijk veel deugd doet, is dat de nieuwe KNAW-voorzitter een vrouw is en bovendien een geesteswetenschapper", zegt de minister.

Clevers

José van Dijck is de opvolger van Hans Clevers. De wisseling van de wacht is op 18 mei. Clevers wil zich meer richten op onderzoek.

De KNAW bewaakt en bevordert de kwaliteit en belangen van wetenschappers, geeft adviezen en organiseert debatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl