Supporters Guus (links) en Hans
NOS Nieuws

'Waarom moest FC Twente zo groot worden?'

  • Roel Pauw

    Verslaggever

  • Roel Pauw

    Verslaggever

"Een kater heb ik, ja. Van FC Twente."

Aan het woord is Guus, een zeventiger met hagelwit haar. Hij zit op het terras van café De Kater, een van de stamkroegen van de Twentse eredivisieclub. Als er een feestje te vieren is, staat het hier stampvol blije fans.

Op deze grijze woensdag zit Guus hier samen met Hans (64) een beetje te brommen boven een opengeslagen krant. 'FC Twente gaat weer normaal doen’, luidt de kop boven het artikel waarin de neergang van de club uiteen wordt gezet.

"We zagen dit al jaren geleden aankomen", zegt Guus. Hij heeft weinig goeds over voor vertrekkend voorzitter Joop Munsterman. "Hij deed voor de club alleen maar dingen waar hij zelf beter van werd. Neem het vrouwenvoetbal, dat vond hij alleen maar belangrijk omdat zijn eigen dochter er speelde."

De vergeten gloriedagen

Het vrouwenvoetbal lijkt nu het slachtoffer te worden van het saneringsplan. Net als het beloften-elftal. De noodmaatregelen komen te laat, althans voor de lopende competitie. Want vanwege het financiële wanbeleid heeft de KNVB FC Twente vandaag gestraft met drie punten aftrek. Daardoor zijn de Tukkers een echte middenmoter geworden en kunnen ze elke hoop op een plaats in de top voorlopig wel vergeten.

"Ze zullen niet degraderen, maar eindigen wel in het rechterrijtje", meent Guus. En dat is misschien maar goed ook. Daar zijn Guus en Hans het wel over eens.

De recente gloriedagen van FC Twente lijken al haast weer vergeten: landskampioen in 2010, de twee seizoenen daarvoor en in 2011 de nummer twee van de eredivisie. Het is haast een beetje ondankbaar van het tweetal.

Hij heeft ons blij gemaakt met een dode mus. Waarom moest FC Twente zo groot worden?

Twente-supporter Guus

"Ja, misschien heeft Munsterman ook wel bijgedragen aan die successen, maar kijk eens wat er nu van geworden is", zegt Guus. "Hij heeft ons blij gemaakt met een dode mus. Waarom moest FC Twente zo groot worden? Waarom moest die extra verdieping op het stadion? Toen was er ook al geen geld."

En nu moet er acht miljoen euro worden bezuinigd om het huishoudboekje weer op orde te krijgen. Het zal eerst nog even slechter worden voordat het weer beter wordt. En ze zijn fan genoeg om daar ook vandaag nog in te geloven.

Guus: "Ik had me voorgenomen om nooit meer naar FC Twente te kijken. Maar ik doe het toch iedere keer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl