v.l.n.r. Ard de Graaf, Ype Smid en Gerald van den Belt bij de promotie van SC Cambuur in 2013
NOS Voetbal

Van den Belt, puinruimer van beroep

En weer staat Gerald van den Belt voor een loodzware opgave. De man die eerder PEC Zwolle en SC Cambuur financieel gezond maakte, kan nu aan de bak bij FC Twente. Van den Belt moet orde op zaken stellen bij de club die vandaag werd bestraft met drie punten aftrek, vanwege de slechte financiële huishouding.

"Gerald doet eigenlijk maar één ding: normaal", zegt Cambuur-directeur Ard de Graaf, die met Van den Belt samenwerkte in zowel Zwolle als Leeuwarden. "Als iets niet kan, dan gebeurt het niet. Dat geldt voor het halen van spelers, de salarissen die worden betaald en de auto's waar in gereden wordt. Je moet gewoon normaal doen."

Van den Belt begon in 2005 aan zijn eerste klus als voetbalbestuurder. In Zwolle, destijds nog bij de FC. De Graaf: "Daar was de situatie niet zo slecht als een paar jaar geleden bij Cambuur en nu bij Twente, maar ook in Zwolle was het niet rooskleurig. Dan moet je dingen doen die niet leuk zijn, maar hij wist de mensen toch mee te krijgen. Dat is zijn kracht."

Dat onderschrijft ook Ronald van Vliet, toenmalig voorzitter bij FC Zwolle. "Gerald bijt zich goed in de problematiek vast en bedenkt snel oplossingen. Daar gaat hij vervolgens ook rechttoe rechtaan mee aan de slag. De problemen van Twente zijn voor hem een uitdaging."

Cambuur gered

Als er een nieuw stadion is gerealiseerd in Zwolle, en de club er financieel goed voor staat, stapt Van den Belt in 2009 over naar Cambuur. Hij behoedt de club uit Leeuwarden voor een faillissement. Van den Belt schept orde in de financiële chaos en na het puinruimen volgt sportief succes: in 2013 promoveert Cambuur naar de eredivisie. De club is stabiel, als Van den Belt begin februari een nieuwe uitdaging ziet in FC Twente.

"In de huidige voetbalwereld is hij met zijn financiële kennis én kennis van het voetbal een unieke combinatie", volgens Cambuur-voorzitter Ype Smid. "Hij voert een normaal 'boerenverstand-beleid'. Hij is mede bepalend geweest voor waar Cambuur nu staat. Gerald is een ontzettende doorzetter, hij zal het uiteindelijk ook bij Twente gaan redden", verwacht Smid.

Makkelijk zal het niet worden, de druk bij Twente is hoger dan bij zijn vorige clubs. Smid: "Hij heeft status opgebouwd bij Zwolle en Cambuur, dus zal er ook wel het nodige van hem worden verwacht."

De Graaf: "Je moet er ook de energie voor hebben, maar ook dat is een van zijn kwaliteiten. Hij gaat door waar anderen zeggen: aan dit dode paard ga ik niet trekken. Gerald is de beste man die Twente nu kan hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl