NOS Nieuws

Valkenier kan lang wachten op 'terror-oehoe'

  • NOS
    De zogenoemde terror-oehoe van Purmerend

De valkenier die de zogenoemde terror-oehoe in Purmerend gaat vangen, moet over het nodige geduld beschikken. "Een oehoe kan met gemak veertien dagen zonder voedsel", zegt valkenier Reinier de Vries uit Loenen in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar in dit geval denk ik dat het een dag of vijf, zes duurt voordat de oehoe aandacht voor de valkenier krijgt."

Gisteren gaf de provincie Noord-Holland toestemming dat de oehoe gevangen mag worden. De vogel heeft tot nu toe twintig mensen aangevallen. Enkele slachtoffers moesten in het ziekenhuis worden behandeld.

De Vries schetst de werkwijze van de valkenier die de oehoe moet vangen. "Als hij de oehoe getraceerd heeft, gaat hij er eerst voor zorgen dat de oehoe geen prooi kan pakken. En als het dier dan uiteindelijk trek krijgt, zal de valkenier hem met dode kuikentjes lokken. Omdat het dier in gevangenschap is groot gebracht, kent hij de handschoen van een valkenier."

De oehoe is door iemand gekocht, misschien wel in de tijd dat Harry Potter populair was.

Reinier de Vries, valkenier

De oehoe komt normaal gesproken niet voor in het westen van Nederland, maar De Vries heeft wel een vermoeden hoe deze "dwaalgast" in Purmerend terecht is gekomen. "De oehoe is door iemand gekocht, misschien wel in de tijd dat Harry Potter populair was. Maar degene had er blijkbaar geen plezier meer aan en heeft de ring bij de vogel verwijderd zodat niet meer te traceren valt waar de oehoe vandaan komt", vertelt de valkenier uit Loenen.

"Een oehoe kan zich prima redden in de Nederlandse natuur. Na een week krijgt hij wel trek en slaat hij aan het jagen."

Een oehoe heeft net zo veel kracht in zijn poten, als een rottweiler in zijn bek.

Reinier de Vries, valkenier

Volgens De Vries is het niet zo gek dat de oehoe in Purmerend mensen lastigvalt. "De oehoe is altijd door mensen gevoerd, daarom gaat hij nu ook als hij trek heeft naar mensen toe. Maar het is niet zo dat de vogel op je hoofd landt. Hij vliegt over je heen", vertelt De Vries.

Van aanvallen wil de valkenier dan ook niet spreken. "Als de oehoe met zijn vlijmscherpe nagels ook maar iets raakt, heb jij je hoofd onder het bloed. Als de oehoe echt kwaadaardig zou zijn, dan slaat hij je hoofd kapot. Hij heeft net zoveel kracht in de poten, als een rottweiler in zijn bek."

Dat de valkenier in Purmerend niet in de media wil verschijnen, snapt De Vries goed. "Heel verstandig. Laat hem rustig zoeken. Want de oehoe en de valkenier worden anders alleen maar opgejaagd."

Zodra de oehoe is gevangen, gaat de vogel naar een opvang. Daar blijft de uil totdat er een definitieve verblijfplaats is gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl