Demonstranten tijdens de rechtszaak tegen Singh in maart 2014
NOS Nieuws

Verkrachtingsdocumentaire verboden in India

In India is grote onrust ontstaan over een documentaire waarin een ter dood veroordeelde verkrachter wordt geïnterviewd. Het gaat om een van de verkrachters van een 23-jarige studente. Zij werd eind 2012 in een bus in New Delhi door zes mannen aangevallen, mishandeld en verkracht. Het slachtoffer overleed daarna.

Mukesh Singh, de geïnterviewde verkrachter, zegt in de documentaire dat de aanval de schuld van het slachtoffer was. De Indiase politie zegt dat de opmerking "een sfeer van angst en spanning creëert in de samenleving".

Stilhouden

Singh zegt in het interview in de documentaire India's Daughter ook dat meisjes vaak aanleiding geven tot een verkrachting. "Vrouwen moeten zich niet verzetten als ze worden verkracht. Ze moeten zich stilhouden". Ook vindt hij dat "meisjes niet zomaar om negen uur 's avonds moeten rondzwerven".

Ophef in India over documentaire verkrachter

De documentaire zou op 8 maart in première gaan in India, maar dat heeft de rechter nu verboden. De maakster van de documentaire, Leslee Udwin, is daar teleurgesteld over en noemt het "niet logisch". Ze maakt ook bezwaar tegen het plan om negen minuten van het interview met de verkrachter uit de film te snijden. Volgens Udwin hebben de ouders van het slachtoffer geen enkel bezwaar tegen de inhoud van haar documentaire.

De documentaire wordt in de rest van de wereld wel vertoond, vanaf 8 maart, Internationale Vrouwendag. De IKON zendt de documentaire op 10 maart uit op NPO 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl