NOS NieuwsAangepast

AH stapt over op varkensvlees met keurmerk

Albert Heijn gaat in de toekomst alleen nog maar varkensvlees verkopen met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. De supermarktketen heeft het reguliere varkensvlees in haar filialen in het zuidwesten van Nederland al verbannen en de bedoeling is dat alle AH-winkels voor 1 juli 2011 alleen nog diervriendelijk geproduceerd varkensvlees verkopen.

Het gaat om het zogenoemde 1 ster Beter Leven-keurmerk. De Dierenbescherming hanteert ook een keurmerk met twee en drie sterren. Voor het 2 sterren Beter Leven-keurmerk moet een varken bijvoorbeeld regelmatig naar buiten kunnen; een varken dat in aanmerking wil komen voor drie sterren, moet altijd naar buiten kunnen.

Volgens Albert Heijn hebben zo'n 150 varkenshouders voor de overstap de omstandigheden voor hun dieren verbeterd en krijgen een miljoen varkens door de aanpassingen een beter leven.

Convenant

De supermarktketen zegt dat de introductie van het diervriendelijk geproduceerde vlees past in het Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten. In dat convenant uit 2009 hebben belangenorganisaties en het ministerie van Landbouw afgesproken dat het aanbod van diervriendelijk geproduceerd vlees en eieren in supermarkten en bedrijfsrestaurants jaarlijks met 15 procent moet stijgen.

Staatssecretaris Bleker van Landbouw, die vanochtend aanwezig was bij de officiële introductie van het diervriendelijk geproduceerde vlees, noemt die manier van vleesproductie "een niet te keren trend".

Investeringen

Bleker wil dat zowel de consumenten als de boeren belang hebben bij de diervriendelijke productie. Dat is nu niet altijd het geval, omdat varkenshouders veel extra investeringen moeten doen.

Zo heeft een varken dat in aanmerking komt voor het 1 ster Beter Leven-keurmerk tijdens zijn leven 1 vierkante meter ruimte gehad. In de bio-industrie, waar het reguliere varkensvlees wordt geproduceerd, moet een dier het doen met 0,8 vierkante meter.

Bovendien krijgen de varkens een speeltje, zodat ze elkaar niet hoeven te bijten. Dat doen varkens uit verveling nu vaak wel.

Aandeel

In Nederland werden vorig jaar 13,9 miljoen varkens geslacht, maar het aandeel van biologisch vlees bleef steken op 2,4 procent. In 2008 was dat aandeel nog 2,2 procent; zo'n 75.000 biologische varkens werden toen geslacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl