Bondscoach Steve Janssen (r)
NOS Sport

Janssen wil indruk maken met Team Europa

Voor het eerst speelt een 'Europees team' een honkbalwedstrijd. De ploeg van Steve Janssen - doorgaans de bondscoach van Nederland - bereidt zich deze week voor op twee duels met topland Japan in Tokio.

"Het is een geweldige eer om als uithangbord van het Europese honkbal naar Japan af te reizen”, vertelt Janssen vanuit de metropool. De spelers komen woensdag aan, maar de coach is al twee dagen aanwezig in Japan.

"Hoefde niet lang na te denken"

Ondanks de relatief korte voorbereiding heeft het wachten voor Janssen lang genoeg geduurd. “De wereldbond WBSC vroeg me zo’n twee maanden geleden om als Europees kampioen het voortouw te nemen in de samenstelling van het team. Daar hoefde ik geen moment over na te denken”, zei Janssen.

Hij stelde de Italiaanse bondscoach Marco Mazzieri aan als assistent. De twee kennen elkaar nog van de EK-finale in 2014, die door Nederland werd gewonnen.

Hofleverancier

“Nadat ik had toegezegd, nam ik meteen contact op met Mazzieri. In het Europese honkbal delen Nederland en Italië duidelijk de lakens uit. Een samenwerking met hem leek me dan ook geweldig”, aldus de Belg.

Met z’n tweeën hebben ze vervolgens 28 spelers geselecteerd. Hoewel ze de keuze hadden uit 43 landen, is Nederland met vijftien spelers hofleverancier. Daarnaast zijn er zes Italianen in de selectie opgenomen. De overige spelers komen uit Spanje, Frankrijk en Duitsland.

"Dit is geen uitje"

Dat Japan de grote favoriet is, behoeft volgens Janssen geen uitleg. “Toch gaan we gewoon voor de winst. De spelers komen hier niet heen om er een leuk uitje van te maken.”

Janssen hoopt met zijn team een goede indruk te maken. “Als de spelers straks het Europese shirt aantrekken, verwacht ik dat alle neuzen meteen dezelfde kant op staan. Ook al valt er geen prijs te winnen, we komen voor de eer.”

Selectie Europees All Star Team

LandSpelers
NederlandAndruw Jones, Rick van den Hurk, Diegomar Markwell, Rob Cordemans, Tom Stuifbergen, Shairon Martis, Orlando Yntema, Loek van Mil, Kevin Heijstek, Ricardo Daschenko, Gianison Boekhoudt, Curt Smith, Michael Duursma, Yurendell de Caster en Kaliam Sams
ItaliëJose Escalona, Allesandro Maestri, Juan Carlos Infante, Alessandro Vaglio, Mario Chiarini en Stefano Desimoni
SpanjeLeslie Nacar, Blake Ochoa, Oscar Angulo en Fernando Martinez
DuitslandLuke Sommer en Jan-Niclas Stoecklin
FrankrijkOwen Ozanich

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl